Profesor Ristić: Dačić ni da ne pomišlja da spreči narod koji će iskazati nezadovoljstvo 1Foto: N1

Prorektor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić izjavio je danas da bi ministar policije Ivica Dačić i premijer Miloš Vučević umesto što prete narodu trebalo da pokrenu javnu i tajnu bezbednost kako bi se utvrdilo ko je od ministara bio involviran u kršenje zakona za račun Rio Tinta.

Komentarišući upozorenja i pretnje ministra policije i premijera da vlast neće dozvoliti građanske proteste zbog realizacije projekta „Jadar“, Ristić je agenciji Beta kazao da bi oni pre svega trebalo da poštuju Ustav svoje zemlje.

„Ustavom je građanima dozvoljeno okupljanje i javno iskazivanje nezadovoljstva. Dačiću bi bilo bolje da ni ne pomišlja da na bilo koji neprimeren način pokuša da spreči narod koji će sigurno iskazati nezadovoljstvo. Dačić bi morao da iskoristi potencijal Ministarstva koje vodi i da utvrdi stepen dosadašnjeg kršenja zakona predstavnika vlasti u slučaju Rio Tinto i projekta ‘Jadar'“, istakao je profesor.

Na pitanje Bete da li u ovom trenutku u srpskoj javnosti postoji dovoljno kapaciteta i snage kojim bi se moglo odupreti namerama vlasti i zaustaviti realizacija projekta „Jadar“, Ristić je kazao da će vlast isprovocirati čak i mnogo ljudi koji ne vole da se eksponiraju u javnom prostoru.

„Verujem da postoji ogroman potencijal i da će ovim nerazumnim i antinarodnim gestom vlasti biti otvoreno mnogo prostora za otpor i siguran sam da će srpsko društvo imati snage da se izbori protiv ovog nenormalnog projekta“, rekao je Ristić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kazao je pre dva dana da policija neće dozvoliti nerede, blokade pruga i puteva koje pominju protivnici iskopavanja litijuma u Srbiji.

Premijer Miloš Vučević rekao je danas da povodom realizacije projekta „Jadar“ opoziciji i nevladinim organizacijama neće biti dozvoljeno da sprovode nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari