Pretresno veće Tribunala u Hagu odbilo je zahtev tužilaštva da se bivšem generalu Ratku Mladiću sudi u dva procesa, a najpre po optužnici za genocid u Srebrenici. Mladiću će, posle jučerašnje odluke, biti suđeno u objedinjenom procesu.

On još optužen i za progon nesrba širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95. godine.

Sudsko veće je saopštilo da je u interesu žrtava da se što pre dođe do sudske presude, ali je ocenilo da bi dva odvojena suđenja mogla da znače smanjenje prava za optuženog. „Priprema jednog suđenja, istovremeno sa drugim sudskim ili žalbenim postupkom, mogla bi da uskrati prava optuženog da efektivno učestvuje u oba procesa“, navodi se u obrazloženju sudskog veća. Takođe, dodaje se da bi na ta način neki svedoci morali po dva puta da se pojavljuju pred sudom. Sledeća statusna konferencija zakazana je za 10. novembar. Bivši komandant VRS trenutno se nalazi na bolničkom lečenju u Hagu.

Optužnice iz Hrvatske

Zagreb – Hrvatska je juče ustupila srpskom pravosuđu optužnicu protiv generala i potpukovnika JNA Aleksandra Vasiljevića i Miroslava Živanovića za ratne zločine protiv hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u logorima u Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški u Srbiji. U ovom logorima ubijeno je, prema navodima optužnice, 19 civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari