U Jagodini je iz štampe izašla knjiga ratnih zapisa iz 1914, 1915. i 1916. godine pod naslovom „Ratna knjiga – beleške iz ratnog života“, seljaka, vojnika – podnarednika treće baterije Timočkog artiljerijskog puka Vladimira Petronijevića (1885-1952) iz sela Vojska u opštini Svilajnac.

U Jagodini je iz štampe izašla knjiga ratnih zapisa iz 1914, 1915. i 1916. godine pod naslovom „Ratna knjiga – beleške iz ratnog života“, seljaka, vojnika – podnarednika treće baterije Timočkog artiljerijskog puka Vladimira Petronijevića (1885-1952) iz sela Vojska u opštini Svilajnac. Knjigu su pripremili, bez intervencija, gramatičkih i pravopisnih ispravki, profesori Milan i Desanka Petronijević iz Jagodine. U svojim ratnim beleškama Vladimir Petronijević, koji je imao četiri razreda osnovne škole, opisuje ratovanja sa Bugarima, Arnautima, Austrijancima, Nemcima… ali i o političkim prilikama u tadašnjoj Srbiji i Evropi.
„Kroz ovu neveliku knjigu, džepnog formata, Petronijević vodi čitaoca zajedno sa srpskim vojnicima – junacima, putem ratnih dogadanja od rodne Vojske, preko Zaječara, Smederevske Palanke, Cera, Loznice, Save, Dunava, Kosmaja, Niša, Pirota, Prištine, Peći, Prizrena, Albanije, Skadra, Drača i Volone do Krfa, Soluna i Tunisa“, izajvio je Milan Petronijević, koji je i unuk Vladimirov. Recezent knjige, književnik i novinar Bajko Džaković kaže da je reč o „istorijski vrednoj knjizi, koja ima antropološki, etnološki, leksički, pa čak i literarni značaj“.
„Reč je o autentičnom i zanimljivom svedočanstvu koje se čita poput bestselera, ali i kao priručnik za izučavanje položaja srpskog naroda u prvom srpskom ratu“, rekao je Džaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari