Ratnim veteranima medalje umesto prava 1

Namera države da svim učesnicima rata protiv NATO-a dodeli spomen medalje na dvadesetu godišnjicu završetka bombardovanja prema mišljenju Danasovih sagovornika predstavlja populističku zloupotrebu boraca u dnevnopolitičke svrhe.

Da su istinski želeli da odaju poštu ljudima koji su branili zemlju, dodaju u saglasju, obezbedili bi viši stepen prava od onog na koji veterani trenutno mogu da računaju.

– Načelno nemam nikakav prigovor da svi učesnici rata protiv NATO dobiju spomen medalje, čak smatram da su takvu počast zaslužili učesnici svih ratova od devedesete naovamo. Međutim, treba pokazati brigu za borce, a bez te brige, dodeljivanje ovakvih medalja se svodi na čist populizam, kaže za Danas Sreto Malinović, ratni heroj, penzionisani general avijacije i član Demokratske stranke.

On ističe da prava boraca nisu još uvek regulisana zakonom, iako je veliki broj njih socijalno ugrožen.

Zakon koji bi trebalo upravo to da reguliše trenutno se nalazi u fazi nacrta. Nedavno je okončana javna rasprava, a očekuje se da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nacrt Zakona o pravima boraca pošalje Vladi. Ipak, kako za Danas kaže Dejan Pavlović iz Vojnog sindikata Srbije, zakon nimalo ne poboljšava prava boraca.

– Radi se samo o sublimaciji prava koja su dosada bila rasuta u raznim propisima i uredbama. Nacrt zakona borački dodatak vidi kao socijalnu kategoriju i predviđa da pravo na dodatak imaju samo socijalno ugroženi borci, kaže Pavlović.

Nabrajajući nedostatke Pavlović ističe da nacrt predviđa pomoć za obolele od sindroma posttraumatskog stresa, ali samo za ljude koji su se požalili u roku od pet godina od završetka ratnih dejstava. To, prema njegovim rečima, diskriminiše ljude kod kojih se PTSP pojavio više od pet godina nakon borbi.

– Takođe zahtevamo da zakon obuhvati i proces utvrđivanja reprezentativnosti boračkih udruženja, kao i uspostavljanje transparentnog načina projektnog finansiranja udruženja. Na tome insistiramo kako bi se stalo na put favorizaciji određenih udruženja, kaže Pavlović.

On navodi da će Vojni sindikat, ukoliko Ministarstvo rada bez obzira na njihove komentare nastavi sa procedurom usvajanja zakona, organizovati proteste.

Podsetimo, pojedini mediji su pisali da postoje planovi da se svim pripadnicima Vojske Jugoslavije, koji su učestvovali u odbrani zemlje 1999. godine dodele spomen medalje. Navodno, medalje bi trebalo da dobiju svi rezervisti, kao i porodice ljudi koji su u međuvremenu preminuli. Ovo se ne odnosi na spomenice koje se već uručuju profesionalnim vojnicima.

Pitanja bez odgovora

Danas je pokušao od Ministarstva odbrane da sazna više detalja o navodnoj dodeli medalja za odbranu zemlje, ali bezuspešno. Ostali smo uskraćeni za podatak koliki broj medalja će biti podeljen, koliko će to koštati, iz kojih izvora će biti izdvojen novac, kada i kako će medalje biti podeljene…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari