Kubanska revolucija jača je nego ikada, ali se suočava sa „stalnom borbom“ protiv pretnji Sjedinjenih država, izjavio je kubanski predsednik Raul Kastro na ceremoniji obeležavanja 50-godišnjice revolucije na Kubi. Raul Kastro se sa velikim ponosom osvrnuo na 1959. i početak revolucije koja je transformisala Karipsko ostrvo u komunističku državu udaljenu samo 145 kilometara od obala Amerike, ali je upozorio da zemlja ne sme da dozvoli sebi da poklekne u svojoj odbrani.

„Neprijatelj nikada nije prestajao da bude agresivan, podmukao i deominantan. Vreme je da se osvrnemo na budućnost, na narednih 50 godina. Ne pokušavam nikoga da zaplašim, samo govorim istinu“. Ovo je prvi put da se revolucija obeležava bez Fidela Kastra (82), koji je bio na čelu zemlje punih 49 godina pre nego što se prošle godine zbog bolesti povukao sa vlasti i predao vlast u ruke svog brata Raula Kastra. Ipak, smatraju analitičari, Kuba sve više postaje važan svetski igračhvaljen sbog svojih dostignuća na polju socijalne politike, ali i kritikovana zbog izveštaja o ljudskih pravima.

Raul Kastro je održao govor sa istog balkona u istočnom gradu Santjagu gde je Fidel Kastro proglasio pobedu nakon što je diktator Fulgensio Batista napustio Kubu 1959. Više od 3.000 ljudi okupilo se na trgu gde je pre 50 godina Fidel rekao svojim razdraganim pristalicama da neće voditi novu revolucionarnu vladu. „Lično nisam zainteresovan za vlast niti razmišljam o tome da je prisvojim u bilo kom trenutku“, rekao je Kastro pre nego što se popeo na predsednički tron i vladao zemljom 49 godina. Raul Kastro je pohvalio svog brata kao „neophodnog“ lidera i citirao isečke iz njegovih čuvenih govora. „Živeo Fidel, živela revolucija“, uzvikivala je masa uz burni aplauz. Fidel Kastro nije viđen u javnosti od operacije sredinom 2006. U kratkoj poruci objavljenoj u četvrtak u komunističkom listu Garnma on je čestitao „herojskom narodu na 50 godina revolucije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari