Predsednik Kube Raul Kastro posetio je Karakas, što je njegovo prvo prekomorsko putovanje od kada je početkom godine preuzeo dužnost šefa države od svog brata Fidela. Kubanski lider sastao se s predsednikom Venecuele Ugom Čavesom, ključnim saveznikom komunističke države i dugogodišnjim obožavaocem Fidela Kastra.

Nakon njihovog sastanka, dva lidera su predsedavala potpisivanju niza zajedničkih energetskih i trgovinskih sporazuma. Predsednik Kube je posetio Venecuelu samo nekoliko nedelja uoči pedesetogodišnice kubanske revolucije, a Čaves je rekao da ovo putovanje šefa kubanske države ima isti značaj koji je imala prva međunarodna poseta Fidela Kastra, takođe Venecueli.

Raul Kastro i njegov kolega Čaves objavili su preko 300 zajedničkih projekata u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i sporta. Predsednik Kube je u svom govoru pohvalio bliske odnose između dve države, naglasivši društvene programe za obrazovanje i zdravstvo Venecuele u kojima učestvuju kubanski stručnjaci. On je regionalni trgovinski sporazum, prema kojem se zemljama učesnicama nafta iz Venecuele nudi po povlašćenim stopama, nazvao instrumentom Latinske Amerike i Kariba za udaljavaje od neoliberalne trgovinske politike. Prema tom sporazumu, Kuba od Venecuele dobija 90.000 barela nafte dnevno. Prema rečima Kastra, to predstavlja dokaz da je moguće kreirati bolji svet. I pored simblične prirode posete, dvojica lidera su takođe razgovarali o zajedničkim strategijama za hvatanje u koštac sa globalnom finansijskom krizom, pogotovo kada je rečo niskim cenama nafte. Pojedini ekonomski stučnjaci tvrde da će pad cena nafte umanjiti sposobnost Venecuele da pomaže svoje saveznike jeftinim gorivom. Međutim, venecuelanska vlada negira takve navode i tvrdi da je njena ekonomija u dobrom stanju. Prema rečima dopisnika, dvojica lidera će težiti da nastave bliske odnose svojih zemalja iz ekonomskih i ideoloških razloga.

Kastro i Čaves posetili su grobnicu Simona Bolivara, heroja južnoameričke nezavisne borbe. Predsednik Venecuele uručio je svom kolegi pozlaćenu kopiju mača koji je pripadao Bolivaru. Kastro je zauzvrat Čavesu dao svoju fotografiju iz perioda kada je bio lider gerilaca. Takođe ima spekulacija da su dvojica lidera rzgovarali i o Čavesovoj kampanji za promenu Ustava u Venecueli, kako bi mogao da se kandiduje za šefa države onoliko puta koliko želi. U februaru će biti deset godina od kada je Čaves stupio na predsedničku funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari