Uoči međunarodne konferencije Samit Amerika, koja je juče počela u Trinidadu i Tobagu, kubanski predsednik Raul Kastro izjavio je da je spreman da o svim pitanjima razgovara sa Vašingtonom, uključujući ljudska prava, političke zatvorenike i medijske slobode. Njegovi komentari usledili su nekoliko časova nakon što je američki predsednik Barak Obama izjavio da Kuba treba da napravi sledeći korak ukoliko želi da popravi odnose sa SAD.

Kastro je rekao da je poslao poruku američkim vlastima „privatnim i javnim“ kanalima i da je otvoren za pregovore dok god se oni odvijaju na „ravnopravnim osnovama“. Kubanske vlasti i vlada u Vašingtonu još uvek nemaju zvanične kontakte, a ovo je jedan od niza nagoveštaja da obe strane ulažu napor da pronađu način da okončaju 50-godišnju stagnaciju u njihovim odnosima, javljaju dopisnici.

Na samitu, koji je juče počeo u Trinidadu i Tobagu , učestvuju 34 latinoameričke i karipske zemlje, a SAD smatraju da pravo učešća treba da imaju samo demokratske zemlje. Predsednik Venecuele Ugo Čaves izjavio je da će uložiti veto na završnu deklaraciju zato što Kuba nije uključena u rad sastanka. Očekuje se da će lideri Bolivarske alternative za Latinsku Ameriku (Alba), među kojima su predsednici Bolivije i Nikaragve Evo Morales i Daniel Ortega, objaviti lansiranje nove zajedničke valute sukr. U međuvremenu, Morales je saopštio da su snage bezbednosti i visoki zvaničnici osujetili atentat na njega i ubili tri osobe u polučasovnoj pucnjavi u jednom hotelu i dodao da je dobio informaciju da je ova grupa planirala da ubije njega, potpredsednika države i jednog ministra u vladi. Kako je potvrdio šef bolivijske policije Ugo Eskobar, ubijena su dvojica Mađara i jedan državljanin Bolivije.

Klinton: Politika SAD bila neuspešna

Santo Domingo – Američka državna sekretarka Hilari Klinton ocenila je „neuspešnom“ dosadašnju politiku SAD prema Kubi, pozdravljajući istovremeno sve otvoreniju politiku kubanskog predsednika Raula Kastra. „Nastavljamo da tražimo načine kako bi bili produktivniji u odnosima sa Havanom, jer predsednik Obama, ja lično i administracija smatramo da je dosadašnja politika (SAD) prema Kubi bila neuspešna“, izjavila je Klinton tokom posete Dominikanskoj Republici. Šef američke diplomatije pozdravila je sve otvoreniju politiku kubanskog predsednika Raula Kastra. „Pozdravljamo takvo otvaranje i veoma pažljivo proučavamo tu ponudu“, rekla je Klinton dodajući da je ta ponuda „veoma dobrodošla“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari