Bavljenje ovčarstvom i kozarstvom, odnosno stočarstvom uopšte svuda u svetu je porodični biznis, a pošto u vojvođanskoj ravnici ima dovoljno uslova za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje, treba je razvijati, čulo se na sastanku vojvođanskih stočara održanom u Kumanu, u blizini Zrenjanina.

Na savetodavnom sastanku u Kumanu okupili su se proizvođači iz Novog Bečeja i Melenaca, Čeneja, Vrbasa kao i savetodavci iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanina, Novog Sada i Vrbasa. Svoje iskustvo na ovom skupu izneo je i Milan Rainović, odgajivač koza iz Kisača, vlasnik farme „Zelena koza“ i mlekare, koji se kozarstvom bavi 12 godina.

– Kada sam počinjao, bilo je dosta teško, bilo je nas malo, postojale su predrasude prema kozijem mleku, niko ga nije hteo. Danas je to sasvim druga priča. Kozarstvo je u usponu, nama ostaju neki drugi problemi da ih rešimo – plasman mleka i mlečnih proizvoda i zbog toga su vrlo bitna udruženja. Sami, pojedinačno teško da možemo to rešiti. Nama trebaju ozbiljniji prerađivači, koji su ušli u investicije, zasnovali ozbiljniju proizvodnju, imaju veće ambicije za plasman kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, to je pre svega tržište Rusije, Evropske unije pa onda i arapskih zemalja – smatra Rainović.

Da je potreban i neophodan zajednički nastup proizvođača smatra i Vladimir Kankaraš, predsednik Udruženja odgajivača ovaca i koza „Bikara“ iz Vrbasa.

– Želja nam je da što više imamo članova udruženja, jer nam se pojavljuju veliki kupci. To su ljudi koji traže hiljade i hiljade jaganjaca. Uz ovogodišnje subvencije za svako grlo, što dođe 2.000 dinara po jagnjetu i 7.000 dinara po matičnoj ovci, mislim da će deo ove grane stočarstva procvetati, upravo zbog toga što imamo dobre podsticaje i na neki način ćemo se rešiti nakupaca. Po mom mišljenju, sada treba da dovedemo stručnjake, da se bavimo genetikom, odabirom i naravno obukom ljudi, znanja nikad dosta – smatra Kankaraš.

Teren u Banatu je pogodan za stočarstvo a najrasprostranjenija rasa ovaca je vinterberg, istakla je stručna savetnica za stočarstvo iz Zrenjanina Gordana Aćimac, koja smatra da se treba vratiti uzgoju autohtonih rasa.

– Vrlo malo proizvođača se opredeljuje da kod cigaje radi selekciju, tako da ne bi bilo loše da oni proizvođači koji su još uvek zadržali tu našu autohtonu rasu, da se priključe. Potrebno je da sačuvamo i umnožimo tu rasu, koja je zaista prilagođena ovom terenu, daje i dovoljne količine i mesa, mleka i dovoljan broj jagnjadi, a vrlo malo traži po pitanju objekata, ishrane i zaista je zahvalna za držanje – ističe Gordana Aćimac.

Prenositi znanje

Na sastanku u Kumanu dogovoreno je da stručnjaci i savetodavci stočarima prenesu znanje, kao i da se uvek u toku rada mogu telefonom ili ličnim kontaktom konsultovati sa savetodavnom službom u Zrenjaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari