Iako je od odluke Ustavnog suda, prema kojoj se pripadnici Ravnogorskog pokreta ne smatraju ravnopravnim učesnicima Narodnooslobodilačkog rata, prošlo skoro pet meseci, članovi Republičke asocijacije za negovanje tekovina ravnogorskog pokreta i Udruženja jugoslovenske vojske u otadžbini još nisu doneli odluku o daljim koracima.


U više navrata je iz ova dva udruženja najavljivana mogućnost pokretanja postupka pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Međutim, do danas žalba nije podneta.

Ljuba Manojlović, član Udruženja jugoslovenske vojske u otadžbini, kaže za Danas da će članovi ove organizacije zajedno sa Republičkom asocijacijom za negovanje tekovina ravnogorskog pokreta doneti odluku da li će se i kada žaliti sudu u Strazburu.

Prema njegovim rečima, i pre odluke Ustavnog suda Srbije, koju nazivaju „sramnom“, pripadnici ravnogorskog pokreta nisu imali ista prava kao partizani. On dodaje da je zakon o izjednačavanju statusa četnika i partizana donet pre osam godina, ali da nijedan pripadnik Jugoslovenske vojske u otadžbini do danas nije ostvario prava koja mu pripadaju.

– Prema uredbi vlade, da bi se pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini priznao borački status, skupština treba u komisiju da delegira četiri svoja predstavnika, a SUBNOR tri. Međutim, SUBNOR do danas nije delegirao svoje predstavnike i sumnjamo da će to i učiniti. Sa druge strane, apsurdno je da nam pripadnici SUBNOR-a određuju položaj, naglašava Manojlović.

Podsetimo, Ustavni sud Srbije ocenio je neustavnom uredbu Vlade Srbije od 17. juna 2005. godine, prema kojoj se članovi Ravnogorskog pokreta smatraju učesnicima Narodnooslobodilačkog rata. Prema ovoj odluci najvišeg suda u zemlji, članovima Ravnogorskog pokreta uskraćeno je pravo na borački dodatak, ličnu invalidninu, dodatak za negu i pomoć, ortopedski dodatak, pravo na banjsko i klimatsko lečenje o trošku države, pravo na ortopedska i druga pomagala. Međutim, oni i dalje imaju pravo na penziju i profesionalnu rehabilitaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari