Centar za regionalnu politiku iz Niša tokom minulog vikenda u zgradi Skupštine opštine Pirot održao je okrugli sto o temi „Regionalizacija – uslov demokratije i ravnomernog razvoja Srbije“, prvi od šest ovakvih okruglih stolova u gradovima Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Centra dr Jovan Živković kaže da se i ovim seminarom želelo ukazati da je sazrelo vreme da se pređe na stvarnu decentralizaciju u Srbiji, a ne na dekoncentraciju vlasti.

– Veoma je važno da se ova ideja širi među ljudima u svim delovima, a posebno u nerazvijenim krajevima Srbije. Borimo se za ravnomerniji regionalni razvoj, ali na institucionalnim principima, a ne tek na nekim paušalnim akcijama, s vremena na vreme, koje preuzimaju ova ili ona vlast ili pojedini ministri shodno nekim interesima ili svojim nahođenjima, kaže Živković dodajući da je cilj da se o tome edukuju i građani i shvate šta podrazumeva stvarna regionalizacija u Srbiji.

Rukovodilac Centra za regionalnu politiku u Pirotu Zoran Stančev kaže da je na okruglom stolu učestvovalo tridesetak pojedinaca iz različitih oblasti u Pirotu, među kojima su bili lekari, privatnici, inženjeri, tehnolozi, predstavnici političkih stranaka. O osnovnim aspektima regionalizacije govorio je sociolog Dario Milenković, o nezaposlenosti, siromaštvu i regionalnim razlikama u Srbiji sociolog Gordana Stojić, a o aspektima regionalizacije politikolog dr Jovan Živković. Posle Pirota, ovaj projekat treba da se realizuje u još u pet gradova – Babušnici, Leskovcu, Kuršumliji, Prokuplje i Ražnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari