Javno urbanističko preduzeće u Pirotu završilo je izradu glavnog projekta rekonstrukcije Trga pirotskih oslobodilaca, Piroćancima poznatijeg kao Crveni trg i Dragoševe ulice i predalo ga Fondu za građevinsko zemljište na dalju realizaciju. Početak radova na obnovi jednog od dva trga u centru grada očekuje se sredinom aprila sa početkom građevinske sezone, a posle javne nabavke i izbora izvođača radova.

Javno urbanističko preduzeće u Pirotu završilo je izradu glavnog projekta rekonstrukcije Trga pirotskih oslobodilaca, Piroćancima poznatijeg kao Crveni trg i Dragoševe ulice i predalo ga Fondu za građevinsko zemljište na dalju realizaciju. Početak radova na obnovi jednog od dva trga u centru grada očekuje se sredinom aprila sa početkom građevinske sezone, a posle javne nabavke i izbora izvođača radova. Za ove radove Fond za građevinsko zemljište izdvojiće 30 miliona dinara iz opštinskog budžeta.
Direktor JUP Miroslav Mančić kaže da je ovom trgu građenom osamdesetih godina prošlog veka odavno potrebna rekonstrukcija. – Opština je svojevremeno u saradnji sa Građevinsko-arhitektonskim fakultetom u Nišu raspisala konkurs za najbolja studentska rešenja za uređenja trga. Studenti su dali svoja rešenja, a na osnovu tih rešenja i našeg sagledavanja definisali smo naš projektni zadatak – kaže Mančić, dodajući da su u izradi glavnog projekta učestvovali stručnjaci različitih profila.
Najvažnija novina u projektu rekonstrukcije ovog trga je što će popularna „piksla“ biti uklonjena, jer se ona, po mišljenju stručnjaka, ni lokacijski ni estetski ne uklapa u taj prostor.
– Prostor će u što većoj meri biti sagledan jedinstveno sa mogućnošću da se Dragoševa ulica eventualno zatvori za saobraćaj i da taj prostor bude pretvoren u pešačku zonu – kaže Manćić
Prostor Crvenog trga biće uređen parterno. To konkretno znači da se na tom potezu ubuduće neće moći da grade nikakve zgrade, već će prostor biti slobodan. Veoma važna stvar je što će Dragoševa ulica i Crveni trg biti u jednom nivou, čime se i vizuelno dobija veći prostor.
Prostor Crvenog trga biće popločan, oplemenjen novim mobilijarom i zelenim površinama.
– Na centru trga biće takozvana „sedenća“ koja će se sastojati iz tri dela: fontane, odnosno vodene zavese, zelenila i prostora za sedenje. Biće postavljene i nove klupe, korpe za smeće i ramovi za bicikle. Stari drvored biće uklonjen, a postavljen novi sa novim rasporedom sadnica, tako da će prostor Crvenog trga na adekvatan način biti uređen i sigurno lepši i prijatniji za građane – kaže Mančić.
Trg će biti popločan dekorativnim betonom od materijala koji je atestiran tako da zbog trenja neće dolaziti do klizanja usled snega ili kiše. Dekorativni beton biće u bojama pirotskog ćilima.
– Osnovna ideja pri izradi projekta je bila da se, budući da se radi o prostoru u samom centru grada, zadrži šara pirotskog ćilima. Na trgu će i dominirati boje ćilima – crvena, crna i bela – kaže Mančić.
Novi Crveni trg imaće i kutak za decu. Na prostoru sadašnje „piksle“ biće postavljeno dečje igralište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari