Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razmatrali su na sastanku u subotu u Bakuu projekat gasovoda „Turski tok“, izgradnju prve atomske centrale u Turskoj, situaciju u Ukrajini i druga pitanja, izjavio je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov, navodi se na sajtu RTS. Prema njegovim rečima, razgovarano je o Turskom toku, a „razmatrane se i druge aktuelne maršrute.


Pres-sekretar ruskog predsednika istakao je da o gasovodu, kapaciteta 63 milijarde kubika koji bi iz Rusije u Tursku preko Crnog mora dopremao prirodni ruski gas, razgovarano „u kontekstu energetskog dijaloga između dveju država“. Do novog gasnog čvorišta na tursko-grčkoj granici bilo bi dopremano 50 milijardi kubika, a ruski energetski gigant Gasprom izrazio je spremnost da u Evropu „Turskim tokom“ doprema 47 milijardi kubika godišnje.

„Turski tok“ bi predstavljao alternativu „Južnom toku“, čiju realizaciju je Moskva obustavila u decembru prošle godine. Prvi krak novog gasovoda trebalo bi, prema najavama, da bude gotov decembra 2016. godine.

Peskov je nakon razgovora dvojice lidera u glavnom gradu Azerbejdžana iza zatvorenih vrata rekao da je „prilično detaljno razgovarano o izgradnji prve turske atomske centrale „Akuju“ u blizini grada Mersina, u južnoj Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari