Ambasador Finske u Beogradu Peko Orpana prilikom prve posete Boru početkom ove godine dogovorio je sa rukovodstvom Rudarsko topioničarskog basena Bor sastanak predstavnika nordijske naučno-istraživačke kuće i menadžmenta kombinata bakra.

Tako će danas finski ambasador posetiti RTB Bor sa predstavnicima Geološkog instituta i kompanija „Metso Minerals“ i „Ototec“ i sa poslovodstvom borske kompanije razgovarati o uspostavljanju saradnje skandinavskih firmi i Basena u oblasti geologije i istraživanja. Prilikom januarskog boravka u Boru Njegova ekselencija ambasador Orpana u izjavi novinarima rekao je da je najvažnija tema razgovora bila međusobna saradnja, s obzirom na to da je Finska zemlja koja ima veoma razvijenu i efikasnu rudarsku industriju .

– Naša industrija obezbeđuje ekonomski isplative tehnologije, koje istovremeno minimalno zagađuju okolinu, tako da su i ekološki održive. Danas dve značajne finske kompanije rade u Boru. Projekti na kojima su angažovani „Ototek“ i „Metso Minerals“ vredni su gotovo stotinu miliona evra. Očekujem da uspešna saradnja sa njima bude osnova za još širu u bliskoj budućnosti. Nadam se tome i siguran sam da će, što se više ovde budu modernizovale i proširivale rudarske aktivnosti, biti i više prostora za upotrebu finske „know how“ tehnologije. Finske kompanije, uglavnom, ne ulažu u rudarenje, ali ću svakako pokušati da pokrenem saradnju u oblasti prerade, pre svega bakra i ostalih metala, koji se ovde proizvode – izjavio je tada u Boru finski ambasador.

U današnjim razgovorima učestvovaće i predstavnici Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari