Jedna od tema razgovora sa predstavnicima hrvatskog pravosuđa biće regionalna saradnja i njeno unapređivanje, mada moram da istaknem da je saradnja između srpskih i hrvatskih predstavnika pravosuđa na visokom nivou. Razgovaraćemo i o postupcima koji su pokrenuti u Hrvatskoj protiv naših državljana za ratne zločine tokom devedesetih u toj državi. Podsetiću da nam je hrvatsko državno odvjetništvo nedavno dostavilo spiskove optuženih i osuđenih za ratne zločine u Hrvatskoj, kaže za Danas Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, koji boravi na regionalnom sastanku državnih tužilaca na Brionima.

Tokom dvodnevnog regionalnog sastanka, koji je počeo juče, Vukčević će razgovarati i sa predstavnicima bosanskog pravosuđa. Tema tog razgovora, prema Vukčevićevim rečima, između ostalog, biće i otvorena pitanja između tužilaštava ovih država, posebno kada je reč o paralelnim istragama.

– Sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom ću, između ostalog, razgovarati i o sprovođenju Akcionog plana i o dosada postignutim rezultatima u potrazi za preostalim haškim optuženicima – Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem – ističe Vukčević.

Uoči konferencije na Brionima, Bramerc je izjavio da je jedan od ključnih prioriteta regionalna saradnja. Prema njegovim rečima, konferencija će biti prilika da se utvrde uspesi i identifikuju oblasti u kojima je neophodno njeno poboljšanje. Bramerc je tokom nedavne posete Beogradu izjavio da ne sumnja u volju srpskih vlasti da uhapse Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali i istakao da nije jasno zbog čega oni još nisu uhapšeni.

Tužilac će krajem meseca podneti izveštaj Savetu bezbednosti o saradnji Srbije sa Tribunalom.

Vukčević za naš list dodaje da će se sastati i sa američkim ambasadorom za pitanja ratnih zločina Stivenom Rapom, sa kojim će razgovarati o saradnji, koja „iako na izuzetnom nivou, ipak može biti unapređena“.

– Upravo će to i biti tema sastanka, odnosno u kojim oblastima možemo još više unaprediti saradnju – ističe Vukčević.

U radu konferencije posvećene procesuiranju ratnih zločina učestvuju tužioci i predstavnici tužilaštava zemalja regiona, između ostalih, i hrvatski predsednik Ivo Josipović, ministar pravde Hrvatske Ivan Šimonović, glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc, šef delegacije Evropske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren i ambasador SAD za pitanja ratnih zločina Stiven Rap. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari