Razgovori sa lekarima povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke 1Foto: Pixabay/marijana1

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ organizovaće sutra, u saradnji sa beogradskom Mesnom zajednicom Braća Jerković, razgovore o prevenciji i značaju ranog otkrivanja te bolesti, povodom 23. oktobra – Međunarodnog dana borbe protiv karcinoma dojke.

Zainteresovani će moći da razgovaraju sa lekarima, a akcija koja će biti organizovana pod motom „Nije sve ružičasto – pregledaj se“, treba da podstakne žene da redovno idu na preventivne preglede, ali i da se uputi apel zdravstvenim institucijama da organizuju redovne skrining preglede koji će biti dostupni u svim delovima Srbije.

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma u svetu je 2020. godine registrovano više od 2.260.000 novoobolelih žena od raka dojke i skoro 685.000 umrlih. U Evropi je registrovano više od pola miliona novoobolelih i oko 142.000 umrlih žena.

Кarcinom dojke je najčešći maligni tumor u obolevanju žena u Srbiji. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti žena i na trećem mestu je kao uzrok smrti žena starosti između 45. i 64. godina, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

Jedna od osam žena tokom života oboli od raka dojke, ali ako se otkrije u ranoj fazi čak i najagresivniji oblik bolesti uz lečenje najsavremenijom terapijom može biti izlečen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari