Potpredsednica crnogorske vlade Gordana Đurović izjavila je juče da se Rezolucijom o ubrzanju evropskih integracija, koja se u delu javnosti tumači kao uvod u priznanje nezavisnosti Kosova, neće doneti odluka o bilo kom pitanju. Đurovićeva je u Skupštini Crne Gore kazala da je cilj Rezolucije podsticanje kvalitetnog dijaloga i podsticanje unutrašnjih integracionih procesa.

Predsednik Socijalističke narodne patrije Srđan Milić kazao je da je rezolucijom predlagač pokazao da želi nemire, nestabilnost i kontrolisani haos. On je rekao da je Rezolucija što se tiče evropskih integracija bezvredan dokument i ponovio da Crna Gora treba da prizna Kosovo, dan nakon Srbije.

Poslanik Srpske liste Zoran Žižić kazao je da ne treba sumnjati da će Crna Gora priznati nezavisno Kosovo, jer će se voditi svojim privatnim interesima. On je rekao da Rezolucija nema nikakve veze sa evropkim integracijama i da priznanje nezavisnosti Kosova nije uslov ulaska u EU i pozvao vladu da jasno saopšti stav, a ne da se krije iza parlamenta.

Šef poslaničkog kluba vladajuće Demokratske partije socijalista, Miodrag Vuković, odbacio je ocene da će se Rezolucijom doneti odluka da se prizna Kosovo, navodeći da je to u nadležnosti drugih organa.

Krivokapić: Priznajmo Kosovo pre Srbije

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da Crna Gora treba da prizna Kosovo „dan ranije“ nego što će to, po njegovim rečima, učiniti Srbija, „da se to što pre završi“. Komentarišući apel opozicije da Crna Gora ne treba da prizna Kosovo, odnosno da ga prizna „dan posle Srbije“, Krivokapić je kazao da je takav stav „korak napred“. „To znači da postoji svest da će to i Srbija uraditi. I hajde da vidimo kako da pomognemo Srbiji. Uradimo to dan ranije, da se to što pre završi“, rekao je Krivokapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari