Različite poruke sa tribina Zvezde i Partizana: Koliko je stav navijača bitan za rudnik litijuma? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Ako je išta ovako oštro podelilo Srbiju u poslednjih nekoliko godina onda je to svakako tema rudarenja litijuma. Izgleda da ni navijačke grupe neće biti neutralne po tom pitanju. S obzirom na moć najvećih navijačkih organizacija, postavlja se pitanje koliko će njihov stav o ovom pitanju imati uticaja na izvršnu vlast, koja uvek pažljivo sluša poruke koje stižu sa tribina, a neretko i sama šalje poruke preko navijačkih grupa.

Oni koji su prvi istupili i javno se usprotivili projektu kopanja litijuma su navijači fudblaskog kluba Radnički 1923 iz Kragujevca.

Oni su na utakmici na kojoj je Radnički dočekao ekipu Mornara iz Bara istakli transparent „Opet mora da se tera Švaba preko Cera. Rio Tinto marš iz Srbije“.

Ipak, mnogo veću pažnju javnosti privukli su transparenti navijača Crvene Zvezde i Partizana. Ni jedni ni drugi nisu bili decidni, ali se između redova mogao naslutiti njihov stav koji je poprilično različit.

Pre nego što su se ovi transparenti pojavili, u medijima su izašle spekulacije da je, navodno, kompanija Rio Tinto nudila FK Crvena Zvezda unosan sponzorski ugovor ali da je to odbijeno upravo zbog navijača koji su se usprotivili tome. Rio Tinto se nakon ovih pisanja medija oglasio saopštenjem u kome je demantovao ove navode.

Međutim, tokom ovog vikenda navijači Crvene Zvezde su na svom stadionu, na utakmici protiv Mladosti iz Lučana razvili transparent sa natpisom ”Svima su vam usta puna jadarita, a za Kosmet niko ni da pita.“ Ovakva poruka sa stadiona Crvene Zvezde je uzburkala javnost, naročito na društvenim mrežama, gde su navijači Crvene Zvezde optuživani da ovakvim transparentom relativizuju pitanje litijuma, skrećući pažnju na Kosovo i Metohiju.

Sa druge strane navijači Partizana su na gostovanju u Ubu, razvili transparent „Ne dam rosu, ne dam travu, ne dam Drinu, ne dam Savu“. Iako se nigde na ovom transparentu ne spominje litijum i Rio Tinto, lako je zaključiti da se sadržaj ovog transparenta odnosi na Rio Tinto, odnosno protivljenje kopanju litijuma u Srbiji.

Mirko Poledica: Pitanje je koliko su te parole spontane

Različite poruke sa tribina Zvezde i Partizana: Koliko je stav navijača bitan za rudnik litijuma? 2
Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije kaže za Danas da je, kada govorimo o navijačima, potrebno razdvojiti prave i istinske ljubitelje fudbala od pojedinih navijačkih grupa ili organizacija.

„To su parole koje dolaze od određenih navijačkih grupacija, a ne od istinskih ljubitelja fudbala. Takve grupacije su kod nas pod kontrolom države ili klubova, bez obzira da li je u pitanju Crvena Zvezda ili Partizan. Zato ja i sumnjam u spontanost i autentičnost ovih poruka. I jedni i drugi su istakli transparente koji imaju veze sa rudarenjem litijuma, s tim da se na Zvezdinoj tribini našao transparent koji nije ni za ni protiv litijuma, već skreće temu koja je broj jedan i kod nas i u regionu na Kosovo, jer se zna da smo svi mi osetljivi po tom pitanju. Sa druge strane na Partizanovoj tribini se našao transparent koji liči da je protiv rudarenja ali se nigde ne spominje ni litijum ni Rio Tinto“, primećuje Poledica.

On dodaje da zbog svega navedenog  smatra da je u pitanju najverovatnije unošenje konfuzije među građane.

„Ovde je konfuzija jedino što ima kontinuitet i to određenim garniturama odgovara. Ove navijačke grupacije su moćne i znaju da narod očekuje i od njih izjašnjenje i jedninstvo, a dobili su ponovo podele. Pošto ovim grupacijama vladaju interesi, veliko je pitanje ko je tu zapravo protiv, a ko za iskopavanje litijuma. Ja lično smatram da ne postoji ni jedan pravi ljubitelj fudbala, koji je navijač u pravom smislu te reči, a da je za ovaj projekat“, kaže Poledica.

Kao razliku između diskutabilnih poruka sa Severa i sa Juga, on ukazuje na primer navijača Radničkog iz Kragujevca.

„Ti navijači u unutrašnjosti, koji navijaju za manje klubove se zaista mogu nazvati navijačima koji nisu pod nečijom kontrolom. I tamo smo zato videli jasnu poruku na tribinama „Rio Tinto marš iz Srbije“. To je zato što je to grupa entuzijasta koji zaista vole svoj gradski klub. Pri tom, u pitanju je Šumadija, odakle i ja potičem. U Šumadiji je verovatno najveći otpor ovom projektu, pa otud i parola kragujevačkih navijača“, zaključuje Mirko Poledica.

Vladimir Vuletić: „Pošto Ultra kop ne radi na Kosovu, ne dirajte mi litijum“

Različite poruke sa tribina Zvezde i Partizana: Koliko je stav navijača bitan za rudnik litijuma? 3
Foto: STARSPORT

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i nekadašnji potpredsednik fudbalskog kluba Partizan Vladimir Vuletić za Danas kaže da transparenti navijača Zvezde i Partizana, koji se tiču kopanja litijuma, oslikavaju želje navijača i stavove uprave ova dva kluba. Pritom, navijačima Zvezve ne smeta litijum. dok su Partizanovci pokazali otvoren stav protiv iskopavanja ove rude i zagađenju reka.

Nekadašnji potpredsednik fudbalskog kluba Partizan se osvrnuo na poruke koje su navijači večitih rivala poslale sa tribina.

Što se tiče transparenta koji su navijači Crvene Zvezde istakli na stadionu Rajko Mitić, on kaže da je tu sve jasno.

„Na Kosovu i Metohiji ne rade buldožeri i kranovi firmi „Ultra kop“ i drugih građevinskih firmi u vlasništvu navijačkih struktura Crvene Zvezde. Tamo nema profita za njih, pa bih ja tu njihovu poruku preveo ovako: „Pošto na Kosovu ne možemo više da uzimamo pare, ne dirajte nam litijum, jer tu će naši buldožeri i kranovi imati posla“. Sve je stvar interesa i ništa više“, kaže Vladimir Vuletić.

Kada je reč o transparentu navijača Partizana, on misli da je u tom slučaju strah i dalje prisutan samim tim što se u transparentu ne spominje decidno Rio Tinto i litijum.

„Transparent Partizanovih navijača je vrlo sličan stavovima aktuelne uprave, a to je „Mi bismo nešto, ali ne smemo“, kratak je ali oštar Vladimir Vuletić.
Ako sumiramo utiske naših sagovornika, iako navijači Večitih imaju moć, oni trenutno prema njihovim rečima, nisu grupacija od koje se može očekivati jasan stav ili otvoreno kontriranje režimu. Ono što je poslednjih godina činjenica je to da su Zvezdini navijači homogeniji i da su do sada uvek zauzimali jedan stav, dok je Partizanova tribina dosta turbulentnija, sa čestim sukobima i borbama za prevlast.
Dok se sa Severa do sada nikadanije mogla čuti ni jedna parola protiv režima, na Partizanovim utakmicama se u poslednje vreme mogu čuti skandiranja protiv režima i uvrede na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića. To je počelo da se događa posebno nakon hapšenja Belevukove grupe koja je godinama gospodarila južnom tribinom, a koja je dovođena u tesnu vezu sa pojedincima iz SNS-a i vladajućeg režima.
„Odjek“ sa Juga i Severa je često predstavljao veoma važnu poruku političarima, a okretanje leđa vlastima je često znalo i da najavi kraj vladavine nekog režima. Najupečatljiviji primer toga je svakako režim Slobodana Miloševića koji nije dugo potrajao nakon što su mu navijači Partizana i Crvene Zvezde okrenuli leđa.

Da li će i kakav stav zauzeti navijači dva najveća srpska kluba povodom iskopavanja litijuma, u atmosferi opšte podele oko ovog pitanja, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari