Nakon osam godina provedenih u zatvoru, dvojica od petorice temerinskih mladića mađarske nacionalnosti, koji su u Temerinu 2004. naneli teške telesne povrede Zoranu Petroviću, puštena su na slobodu. Zatvor u Sremskoj Mitrovici su napustili Arpad Horvat i Zoltan Sakal, koji su bili osuđeni na deset, odnosno 11 godina zatvora. Ostala trojica – Ištvan Mariaš, osuđen na 15 godina, Žolt Ileš, osuđen na 13 godina i Jožef Urač, osuđen na 11 i po godina još su u zatvoru.


Zbog rigoroznih kazni svoj glas su digli mnogi političari, poslanici Evropskog parlamenta i organizacije za zaštitu ljudskih prava. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić 4. novembra je odbio da pomiluje Ištvana Mariaša, međutim, 8. novembra nastala je nova situacija sa usvajanjem Zakona o amnestiji u Skupštini Srbije i time su stvoreni uslovi za ublažavanje kazne temerinskim mladićima.

O slučaju temerinskih mladića bilo je reči i prilikom susreta predsednika Mađarske Janoša Adera i predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Budimpešti pre dve nedelje.

Povodom izlaska iz zatvora dvojice osuđenih, nakon osmoipogodišnjeg robijanja, profesor prava Tibor Varadi izrazio je uverenje da će taj gest „sigurno doprineti obećavajućem razvoju srpsko-mađarskih odnosa“. To bez sumnje predstavlja važan korak ka pravdi i zbog toga predsednik Tomislav Nikolić zaslužuje priznanje, rekao je dr Varadi, a prenosi Mađar So.

Svojevremeno je presuda petočlanoj grupi mladića na ukupno 61 godinu zatvorske kazne izazvala mnoge reakcije, i mnogi su smatrali da je presuda nepravedna i prestroga.

– Činjenica je da su petorica temerinskih mladića zaista počinili krivično delo. Moje pravničko uverenje jeste da su kazne koje su im odmerene izrazito nesrazmerne. Sledivši to uverenje, kao član komisije za pomilovanja bivšeg predsednika Borisa Tadića, trudio sam se da dokažem da bi umanjivanje kazni bilo pravično i da bi to doprinelo dostojanstvu srpskog pravosuđa. Nakon duge analize i rasprave, komisija je dala predlog za pomilovanje, ali o tom predlogu nije doneta odluka duže od godinu dana. Sada je oslobađanje ove dvojice osuđenika odobrio predsednik Nikolić. Na odluku po svemu sudeći nije uticao samo predlog komisije ranijeg predsednika, nego i argumenti državnika. Dodao bih da sam u komisiji za pomilovanje dobio prilično važnu podršku od strane nedavno preminulog pravoslavnog sveštenika Radovana Bigovića – rekao je dr Varadi za „Mađar so“.

Poslanik u Evropskom parlamentu Laslo Tekeš i predsednik Saveta za ljudsko dostojanstvo Zoltan Lomnici zajednički su uputili molbu za pomilovanje i ostale trojice temerinskih mladića, koji još služe kazne u zatvoru u Srbiji. U zajedničkom saopštenju u ime Saveta za ljudsko dostojanstvo, oni su izrazili zadovoljstvo što su dvojica od petorice osuđenih mladića puštena na slobodu, ali smatraju da je to samo „delimični rezultat“:

„Prema našem mišljenju, predsednik Srbije Tomislav Nikolić bi učinio pravi gest prema Mađarima kada bi pored puštanja na slobodu Arpada Horvata i Zoltana Sakala pomilovao i ostalu trojicu zatvorenika i kada bi i prema njima bila primenjena amnestija“, kaže se u zajedničkom saopštenju dvojice političara.

Presuda bez presedana

Presuda temerinskoj petorici, koji su zbog nanošenja teških telesnih povreda 2004. jednom Srbinu u Temerinu, osuđeni u Novom Sadu na ukupno 61 godinu zatvora, među Mađarima se smatra sudskom odlukom bez presedana u srpskom pravosuđu, ali i kao mera zastrašivanja Mađara u Vojvodini. Nije se dogodio nijedan slučaj da je Srbin za istu vrstu krivičnog dela pred sudovima u Srbiji osuđen na 15 godina. Za slično krivično delo koje je izvršio u SAD, Srbin Miladin Kovačević je osuđen na dve i po godine zatvora, a na osnovu zakona o amnestiji već je pušten na slobodu. Uz to, država Srbije je zbog zlostavljanja Amerikanca od strane državljanina Srbije iz sredstava poreskih obveznika platila milion dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari