U poslednja dva minuta leta došlo je do ključnih grešaka i nesporazuma između pilota i kontrolora leta, zaključak je stručne komisije za ispitivanje uzroka pada helikoptera Mi-17 koju je formirao komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. U izveštaju komisije se navodi da je razlog za nesporazume taj što pilot vojnog helikoptera i kontrolori leta „nemaju isti način razmišljanja i nisu naviknuti na zajednički rad“.

– „Posada javlja visinu od 140 metara, misleći na visinu iznad piste, na šta kontrolor leta ne reaguje, jer očekuje da pilot govori o nadmorskoj visini, što je standardna procedura za civilne vazduhoplove. S obzirom da ne zna da pilot govori o stvarnoj visini, kontrolor leta ga ne upozorava da sa te visine i ne može da vidi pistu, zbog niže baze oblaka“, navodi se u izveštaju.

Zbog toga, dodaje se dalje, kontrolor preporučuje da helikopter zalebdi iznad piste, što je za taj tip helikoptera bez spoljne vidljivosti nemoguće.

Aerodrom „Nikola Tesla“ nalazi se na 102 metra nadmorske visine, pa je zato kontrolor mislio da je helikopter 38 metara iznad piste, a on je u stvarnosti bio 140 metara.

Posmatrajući radarski odraz sa radara koji nisu namenjeni za precizno navođenje, kontrolor posadi daje informaciju da je tačno na pragu piste. Međutim, u tom trenutku helikopter se nalazi visoko i bočno udaljen od piste, konstatuje komisija.

„Posada verovatno prebacuje pažnju van kabine helikoptera, pogledima traži pistu neposredno ispod i ispred helikoptera i stvara uslove za uvođenje helikoptera u nepravilan položaj“, stoji u izveštaju.

U meteorološkom izveštaju koji je Komisiji dostavila Agencija Srbije i Crne Gore za kontrolu letenja (SMATSA), donji sloj oblaka je u 22.30, neposredno pred pad helikoptera, bio 35 metara iznad zemlje, u 22.40 bio je 20 metara, a posle se spustio na nulu.

U 21 čas, baza najnižeg sloja oblaka bila je 80 metara, u 21.55 spustila se na 65, u 22.15 je pala na 60, a u 22.20 na 45 metara.

Šormaz: Gašić je bio u Kruševcu u vreme nesreće

Beograd – Dragan Šormaz, poslanik Srpske napredne stranke, u delu sednice Skupštine Srbije, posvećene poslaničkim pitanjima, optužio je Demokratsku stranku za politizaciju helikopterske nesreće, u kojoj je 13. aprila poginulo sedam osoba, uključujući i bebu koju je helikopter trebalo da preveze u Beograd na lečenje. On je rekao da se nijedna nesreća nikada nije na takav način politizovala i da se nikada prema jednoj nesreći nije tako ponašalo, čak ni onda kada je avion Mig 29 pao u Batajnici i kada je poginuo pilot i vojnik, a ministar odbrane tada je bio Dragan Šutanovac. Poslanik SNS naveo je i da ga žalosti medijska slika u Srbiji i da se sada vidi da nisu tačne tvrdnje da bilo ko pritiska medije. On je kazao da je ministar odbrane Bratislav Gašić u vreme tragedije bio u Kruševcu, kao i da je oko ponoći bio na putu za Beograd, a o čemu svedoči i njegova prepiska sa ministrom putem mobilnog telefona. – Razgovarao sam sa najmanje 20 novinara o toj noći, jer je te noći u 23.45 ministar Gašić prošao pored mene kod Pojata. Ja sam se vraćao sa službenog puta iz Albanije. Razmenjivali smo poruke ministar i ja te noći, a mediji su ga napali da je bio u Beogradu u vreme nesreće. Ovakvi napadi su nedopustivi i ovakvo ponašanje u demokratskom društvu je nedopustivo, istakao je Šormaz. Demokrate su juče imale pitanja za predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković, a ona su se odnosila na to što nije zakazana sednica na kojoj bi predstavnici vlasti odgovarali o štrajku prosvetara, kao i o majskim poplavama, a što su demokrate još ranije tražile. Aleksandra Jerkov, poslanica DS, istakla je da je „žalosno“ što se Skupština Srbije oglušila o obavezu da budu održane takve sednice i što predstavnici vladajuće većine nisu želeli da se o tome razgovara. – Štrajk je veliki problem zbog koga najviše trpe deca i totalno je nejasno što SNS ne želi da se o tom problemu razgovara u Skupštini. Verovatno zato što je malo neprijatno kada treba da pogledate ljude koji uče decu, a primaju 36.000 dinara, rekla je Jerkov i upitala kako je moguće da će za projekat „Beograd na vodi“ u budućnosti biti izdvojeno 3,5 milijardi dinara, a nema 23 miliona evra za prosvetne radnike. Gojkovićeva joj je odgovorila da je zahtev za sednicu na temu štrajka prosvetara bio „neuredan“, te da je od nje tražila da ga uredi i ispravi propuste. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari