Odluka predsednika Makedonije Branka Crvenkovskog da sa mesta šefa pregovaračkog tima u pregovorima oko imena opozove dosadašnjeg specijalnog predstavnika u pregovorima sa Grčkom Nikolu Dimitrova i da na to mesto postavi Martina Protodjera, izazvala je različite političke reakcije i ukazala na političke različitosti koje postoje između predsednika i premijera.

Mediji u Skoplju navode da je Dimitrov blizak dugogodišnji saradnik predsednika Crvenkovskog, ali je do smene došlo zbog mnogobrojnih različitosti u nastupima sa posrednikom UN Metjuom Nimicom, koji su navodno naneli štetu poziciji Makedonije u pregovorima i doveli do toga da grčka strana to koristi u pregovorima, što je nedopustivo. Strane diplomate su dosadašnji rad Dimitrova ocenile kao „konstruktivan u traženju najboljeg rešenja i pokušaju da Makedonija bude stvarni partner u dijalogu“.

Iz kabineta premijera Nikole Gruevskog su odgovorili „da do sada nisu imali kvalitetnijeg pregovarača u Njujorku, te da postoji zagonetan odnos između Vlade i pregovaračkog tima, ali da to nije bilo presudno da Gruevski zatraži opoziv Nikole Dimitrova koji je potreban u nastavku pregovaračkog procesa“.

Makedoniju su u pregovorima u sporu sa Grčkom predstavljali do sada dvojica diplomata, Dimitrov i Protodjer, ali od sada će to činiti samo jedan, s obzirom na to da su, kako je navedeno u saopštenju, imali različtite stavove što je dovelo „do luzerske pozicije Makedonije“.

Sa druge strane kabinet premijera naveo je da na ovaj način pri kraju mandata predsednik „abdicira od problema rešavanja pitanja imena države“, što se kosi sa „izjavom Crvenkovskog da će do kraja mandata odgovorno obavljati predsedničku funkciju“.

Ambasdor EU u Skoplju Ervan Fuere založio se da se Makedonija još aktivnije uključi u pregovore koje vodi izaslanik UN Metju Nimic, kako bi se poboljšala pozicija Skoplja u perspektivama za pregovore o punopravnom članstvu u EU, koji su i zbog spora sa Grčkom odloženi.

– Čovek ne treba da bude nuklearni fizičar pa da vidi nedostatke koje ispoljava Makedonija i zbog čega ne može da ide napred. Što pre država odgovori na kriterijume koje je postavila Evropska komisija, brže će krenuti napred“, rekao je Fuere, i podsetio da u „EU nema nijedne zemlje koja je organizovala takve naredne izbore kao što je to učinila Makedonija“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari