Mogućnost revizije tužbi BiH i Hrvatske protiv Srbije na osnovu prvostepene presude Momčilu Perišiću (67), nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije, pravni stručnjaci u regionu različito tumače.

Podsetimo da je Perišić nepravosnažno osuđen na 27 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH od 1993. do 1995. i raketiranja Zagreba 1995. U presudi se Perišiću, između ostalog, ističe da nije kriv za zločin progona i istrebljenja u Srebrenici, ali da je u slučaju Srebrenice kriv za ubistva, nehumana dela, ranjavanje, premeštanje, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi. Takođe, navodi se da nije imao kontrolu nad bivšim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem.

Dragoljub Todorović, advokat, kaže za Danas da je presuda u slučaju tužbe BiH protiv Srbije ista kao i presuda Perišiću, tako da se ne može očekivati da na osnovu presude bivšem načelniku Generalštaba VJ pokrene revizija tužbe.

– I u jednoj i u drugoj presudi se navodi da je Srbija znala za genocid u Srebrenici i da je kriva samo u segmentu da to nije sprečila. Da je Perišić osuđen zato što je naredio genocid u Srebrenici, to bi bila drugačija priča – ističe Todorović i dodaje da je Perišić proglašen da nije odgovoran po komandnoj odgovornosti za genocid u Srebrenici.

Prema Todorovićevoj oceni, moguća revizija tužbe BiH protiv Srbije mogla bi biti realna na osnovu presude bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, „ali on je umro“. Možda bi u toj presudi, dodaje naš sagovornik, bila utvrđena direktna veza Vojske Srbije i Vojske Republike Srpske.

– Vojska Srbije jeste ratovala u BiH, ali ko je poslao i ko je to naredio, nije tačno utvrđeno. Kao otvoreno pitanje ostaje da li je to mogao da uradi samo načelnik Generalštaba, ili Milošević, ili neko drugi – objašnjava naš sagovornik.

Na pitanje novinara da li bi eventualna presuda Ratku Mladiću mogla uticati na reviziju tužbe BiH, Todorović ocenjuje da je to teško i da to pre svega zavisi od toga kako će Mladić da se brani na sudu.

– Mladić ipak nije iz Srbije, već je bio komandant Vojske Republike Srpske – dodaje Todorović.

Kada je reč o procesu Hrvatske protiv Srbije, Todorović ističe da reketiranje Zagreba, za šta je Perišić osuđen u prvom stepenu, nije genocid i nije deo tužbe Hrvatske i da zbog toga ta presuda ne može uticati na tužbu Hrvatske.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, kaže da je neophodno da BiH zatraži uvid u dokumentaciju koja je korišćena tokom sudskog procesa protiv Perišića. Ona dodaje da je većina te dokumentacije i dalje pod velom tajne.

– Nakon analize tih dokaza može se govoriti o tome da li je moguća revizija postupka BiH protiv Srbije. Takođe, treba utvrditi i da li su postojale paralelne komande ili ne kada je reč o Perišiću i Mladiću – naglašava Biserko. Ona dodaje da smatra da je bilo osnova i da Perišić bude osuđen i za genocid u Srebrenici.

– Mislim da je za moguću reviziju postupka BiH protiv Srbije značajnije suđenje Ratku Mladiću – naglašava naša sagovornica.

Enis Omerović, viši stručni saradnik na Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu, kaže za Danas da je nepravosnažna presuda u predmetu Perišić značajna, jer se radi o prvoj osuđujućoj sudskoj odluci protiv visokog zvaničnika tadašnje SRJ za pomaganje i podržavanje, kao oblik saučesništva, u izvršenju određenih međunarodnih zločina, koji su počinjeni na teritoriji druge države, tačnije BiH.

– U presudi se ističe i vrlo aktivna uloga Vrhovnog vijeća odbrane (VVO) SRJ u davanju ovlaštenja Perišiću i VJ da ostvaruju logističku pomoć dvjema vojskama (Srpka Vojska Krajine i Vojska Republike Srpske) u dvije međunarodno priznate države. Ovo je prva presuda Međunarodnog suda u kojoj se utvrđuje izravna uloga VVO u odnosu na BiH – objašnjava Omerović. On dodaje da, prema navodima presude, Tužilaštvo u Hagu nije uspjelo dokazati da je Perišić imao komandnu odgovornost, jer nije imao efektivnu kontrolu nad oficirima VRS, osobito sa Mladićem, što se ima razumjeti da su oficiri VRS bili van nadzora VJ i SRJ.

– Da je Međunarodni sud dokazao zapovjednu odgovornost Perišiću, posebno u odnosu na Mladića i posebno u odnosu na zločine u Srebrenici, to bi u velikoj mjeri pomoglo uspostavljanju izravne veze između SRJ, odnosno VJ i VRS u činjenju međunarodnih zločina u Srebrenici – ističe Omerović.

Naš sagovornik naglašava da treba imati u vidu da je temeljem Druge izmijenjene optužnice, Perišić optužen za zločine protiv čovječnosti i teška kršenja zakona i običaja ratovanja, kao i da za zločin genocida nije optužen.

– Kako se svaki sud kreće unutar tužbenoga zahtjeva Tužilaštva, tako ni sud nije oglasio Perišića krivim za genocid. Zašto Perišić nije optužen i za zločin genocida, posebno za Srebrenicu, pitanje je koje treba proslijediti Tužilaštvu u Hagu – napominje Omerović.

Na pitanje da li ova presuda pruža BiH mogućnost za reviziju postupka protiv Srbije, Omerović kaže da treba sačekati iščitavanje cjelovitog teksta presude u predmetu Perišić, odnosno sačekati završetak žalbenog postupka i izricanje drugostepene, pravosnažne presude u ovom predmetu.

– Svakako postoji mogućnost da će ključni momenti presude učestvovati u formiranju određenih zaključaka, odnosno stavova kod bosanskohercegovačkog pravnog tima, odnosno pravnog agenta BiH – naglašava Omerović.

Bosna i Hercegovina je 1993. pred Međunarodnim sudom pravde tužila SRJ zbog kršenja Konvencije o genocidu. Sud je 2007. odbacio odgovornost Srbije, kao naslednice SRJ, za genocid, ali je potvrdio da je genocid u Srebrenici počinjen uz logističku podršku Vojske SRJ.

Sud je Srbiju proglasio krivom što nije sprečila genocid. BiH može podneti zahtev za reviziju presude u roku od 10 godina nakon donošenja presuda, ali je uslov – novi dokazi.

Amnestija Srbije

Agent BiH u procesu pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) Sakib Softić ocenio je da je Haški tribunal oslobađanjem Perišića odgovornosti za genocid u Srebrenici „amnestirao Srbiju za pokušaj istrebljivanja Bošnjaka u istočnoj Bosni“. On dodaje da presuda nije, a morala je, potvrditi veze između Perišića i Mladića u vreme genocida u Srebrenici.

– Na taj način najdirektnije se sprečava revizija postupka koji je BiH pokrenula pred MSP-om protiv Srbije i Crne Gore za genocid. Jer, upravo su veze Mladića s vojnopolitičkim vrhom u Beogradu ključ za reviziju slučaja, izjavio je Softić za sarajevske medije.

Bez uticaja na tužbu Hrvatske

Presuda kojom je general Momčilo Perišić osuđen u Hagu na 27 godina zatvora neće imati uticaja na tužbu kojom Hrvatska tereti Srbiju za genocid, rekao je juče pravni zastupnik Srbije u tom sporu pred Međunarodnim sudom pravde Saše Obradovića. On je dodao da je nesumnjivo da će se hrvatski pravni tim pozivati na ovu presudu, „ali po mom mišljenju ona neće imati nikakvog značajnog efekta na ishod tog postupka, što je najvažnije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari