U velikoj sali Centra za kulturu Požarevac je bio domaćin učesnicima Međunarodnog simpozijuma „Preventivna medicina na nivou ćelije – mitohondrije“, u organizaciji Podružnice Srpskog lekarskog društva iz Požarevca, a pod pokroviteljstvom grada Požarevca, Zavoda za javno zdravlje Požarevac, laboratorija Labor Endler i Allabo, i Wunschbaby centra iz Beča.

Skup je otvorio predsedavajući simpozijuma, dr Miroslav Ilić iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine: – Čast mi je da otvorim ovaj simpozijum sa međunarodnim učešćem na temu „Preventivna medicina na nivou ćelije – mitohondrije“. Ovo je retka prilika da otvorimo jedan veliki međunarodni skup sa ekspertima koji su uvaženi u svetu i da razmenimo svoja znanja sa njima. Oblast preventivne medicine je izuzetno značajna, posebno oblast problema sa ishranom se sve češće prepoznaje kao problem, a poznato je da u Srbiji oko polovina populacije ima problema sa ishranom, što zbog prekomerne težine, što zbog drugih problema. Danas imamo priliku da dobijemo savremena saznanja o ovom problemu od stručnjaka koji imaju zavidno iskustvo u ovoj oblasti.

Zasluge za dolazak međunarodnih medicinskih stručnjaka u naš grad pripadaju mr Jadranki Živanović-Matejić, rođenoj u Malom Gradištu. Ona je u Srbiji završila osnovno i srednje obrazovanje a fakultetsko školovanje je nastavila u inostranstvu gde je i magistrirala. Danas radi u Beču i njena želja je bila da se ovaj skup održi u njenom rodnom kraju.

U ime Gradske uprave Požarevca, učesnicima Simpozijuma uspešan rad poželeo je gradonačelnik Miodrag Milosavljević, koji je u svom obraćanju istakao važnost postojanja kvalitetne i pouzdane zdravstvene zaštite:

– Dame i gospodo, poštovani lekari, uvaženi profesori iz Nemačke i Austrije imam čast da vas pozdravim ispred grada Požarevca, kao domaćina ovog skupa i drago mi je što se u našem gradu održava naučni skup iz medicine na najvišem nivou. Naša lokalna samouprava dosta pomaže institucije zdravstvene zaštite. Mi, kao lokalna samouprava, moramo da pomažemo zdravstvenoj zaštiti zato što je naš zadatak da imamo zdravu naciju i zdravog pojedinca, što je osnovni preduslov da naše društvo bolje funkcioniše i napreduje. Kao grad, dajemo svoj doprinos, podržavajući ovaj naučni skup, da bismo sutra imali bolju preventivu u oblasti zdravlja.

Skup je organizovan zahvljujući angažovanju podružnice Srpskog lekarskog društva iz Požarevca čiji je predsednik dr Radivoje Lazić naglasio da ovaj naučni skup ima veliki značaj ne samo za grad Požarevac već za celu državu:

– Dragi prijatelji i saradnici, najsrdačnije vas pozdravljam u ime naše podružnice Srpskog lekarskokg društva i najiskrenije se nadam da će ovaj dan, subota 11. septembar, ostati, ne samo kao nezabeležen do sada, u našoj izuzetno značajnoj i najodgovornijoj društvenoj delatnosti, stalnoj brizi za zdravlje naših naroda, već istinski i sa pravom očekujem da će ovo biti početak jedne trajne, neprekidne i plodonosne saradnje nas, zdravstvenih radnika ovog kraja, i eminentnih, izuzetno cenjenih stručnjaka i stvaralaca, istaknutih profesora medicinskih fakulteta Evrope i naše otadžbine. Po svom izuzetnom značaju, ovo je dan za nezaborav, ne samo za nas zdravstvene radnike ovog našeg kraja i naše otadžbine, već za sve one koji uvažavaju, poštuju i cene naš znalački rad, a posebno one kojima je naša stručna, nesebična, svakodnevna pomoć neophodna u očuvanju i unapređenju njihovog zdravlja. Ovo je dan koji će ući u istoriju našeg grada i našeg zavičaja. Imamo veliku čast i istinsko zadovoljstvo da od najeminentnijih ljudi naše struke, cenjenih i uvaženih širom Evrope i sveta, saznamo ono najnovnije što se u njoj primenjuje, kako bismo nastavili sa uspešnim unapređivanjem našega teškog i složenog, ali i plemenitog rada. Njihovo prisustvo i učešće danas, na našem stručnom skupu, možda je mala, ali istinita potvrda, da smo mi bili i da jesmo neotuđivi deo Evrope i sveta u kojima smo ostavljali i ostavljamo neizbrisive tragove u svim sferama života i trajanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari