Predsednik Avganistana Hamid Karzai potvrdio je da njegova vlada ima informativne kontakte sa talibanima u cilju obezbeđenja mira u sukobima razorenom Avganistanu, naglasivši da nije reč o zvaničnim razgovorima. „Razgovaramo sa talibanima kao sa sunarodnicima. Nema zvaničnih kontakata sa određenim adresama“, istakao je on u intervjuu Si-En-Enu (CNN) i dodao da takva komunikacija postoji već duže vreme.

Karzaijev portparol Vahid Omar rekao je nešto ranije da je administracija avganistanskog predsednika „već par godina“ u kontaktu sa „različitim nivoima talibana, koji žele da se povežu s vladom“. On je, takođe, istakao da nema zvaničnih pregovora vlade i talibana, već da se samo radi o signalima s obe strane, preneo je AP.

Komandant snaga NATO u Avganistanu, američki general Dejvid Petreus izjavio je da međunarodne snage znaju za kontakte pobunjenika sa vlašću u Kabulu i da je inicijativa došla iz vrhova talibanskog pokreta. Karzai je u februaru poslao delegaciju, sačinjenu od bivših talibana, u Saudijsku Arabiju da od tamošnjeg režima zatraži pomoć za organizovanje dijaloga s talibanima.

Šef saudijske diplomatije, princ Saud al-Fejsal je, tom prilikom, izjavio da njegova zemlja neće prihvatiti posredničku ulogu sve dok talibani ne prekinu veze s Osamom bin Ladenom i terorističkom mrežom Al Kaidom, što je ključni zahtev SAD.

Jedan od bivših talibana Abdul Salam Zaif je tada odlučno poručio da neće pregovarati u ime talibana. Sastanak je okončan bez ikakvog rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari