Dan oslobođenja Požarevca u Prvom i Drugom svetskom ratu, 15. oktobar, obeležavaju brojne i raznovrsne manifestacije koje su počele u utorak, a završavaju se na sam dan praznika. O događajima i svečanim skupovima koji se održavaju ovih dana, govorio je predsednik Skupštine grada Požarevca Miomir Ilić koji je ove godine i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje Dana oslobođenja.

Po njegovim rečima, program proslave počeo je 5. oktobra, u Politehničkoj školi, svečanim obeležavanjem 20 godina rada ove ustanove i 80 godina postojanja zgrade Legata trgovačke omladine. U organizaciji Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ otkrivena je bista književnika i dramaturga Slobodana Stojanovića u Sunčanom parku.

– U okviru Oktobarskih svečanosti u utorak 12. oktobra rukovodstvo grada obići će objekte toplifikacije, koji će uskoro biti pušteni u rad. U svečanoj sali Gradskog zdanja biće promovisana knjiga „Samonikla flora Spomen parka Čačalica“, autora Svetlane Rakić, profesora biologije. Takođe 12. oktobra Narodni muzej, Etno park na Tulbi, otvoriće izložbu „Ženska oglavlja u Braničevu“, autora, Danice Đokić, muzejskog savetnika… U utorak, u večernjim satima, ispred Apoteke „Dušmanić“ odvijaće se svečanost povodom radova na uređenju fasada na Trgu oslobođenja. U sredu 13. oktobra, u selu Kostolac položićemo vence na Spomenik palim borcima za oslobođenje u Prvom i Drugom svetskom ratu. U sali Privrednog društva „TE KO Kostolac“ biće održana svečana sednica Skupštine gradske opštine Kostolac. Istog dana, u selu Kostolac, započeće radovi na zaštiti sela od izlivanja Mlave, rekao je Ilić.

Mesna zajednica Lučica, 14. oktobra osveštaće crkvenu salu i svečano obeležiti 170 godina rada Osnovne škole „Miloš Savić“. Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca počeće radove na izgradnji fekalnog kolektora u ulici Knez Milošev venac, dok su za popodne, u organizaciji Sportskog saveza planirane Tradicionalne ulične trke. – Na sam dan Oslobođenja grada Požarevca, 15. oktobra položićemo vence na Spomenik srpskom vojniku i na spomen obeležja na Čačalici, a nakon toga, Konjičko društvo „Knez Mihajlo“ će na Hipodromu organizovati Trkački dan, kasačke, galopske trke i višeboj pod nazivom „Oslobođenje grada Požarevca“. Za uveče je u velikoj sali Centra za kulturu planirana Svečana akademija, kada će jedan broj uspešnih preduzeća i pojedinaca primiti Oktobarsku nagradu, kao znak priznanja za ostvarene godišnje rezultate. U nastavku akademije sledi koncert na kome će nastupiti Kvintet snova, Merima Njegomir, Ekstra Nena, Oliver Njego, Ranko Jović i Nikola Rackov. Ulaz je slobodan, istakao je Ilić.

Kao i svake, i ove godine za Oktobarske svečanosti, očekuje se dolazak predstavnika državnih organa i institucija, kao i gostiju iz gradova sa kojima Požarevac ima bratsku saradnju, a to su: Bitolj, Bar, Rešica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari