Severna Koreja se juče saglasila da će preduzeti prvi korak u pravcu nuklearnog razoružanja u zamenu za pomoć 400 miliona dolara u gorivu i novcu, čime je načinjen diplomatski iskorak posle nekoliko godina neslaganja. Na osnovu sporazuma koji su potpisali predstavnici šest država učesnica pregovora u Pekingu Pjongjang će ugasiti svoj reaktor u Jongbjonu i omogućiti međunarodnim inspektorima da imaju uvid u to mesto.

Severna Koreja se juče saglasila da će preduzeti prvi korak u pravcu nuklearnog razoružanja u zamenu za pomoć 400 miliona dolara u gorivu i novcu, čime je načinjen diplomatski iskorak posle nekoliko godina neslaganja. Na osnovu sporazuma koji su potpisali predstavnici šest država učesnica pregovora u Pekingu Pjongjang će ugasiti svoj reaktor u Jongbjonu i omogućiti međunarodnim inspektorima da imaju uvid u to mesto. Severna Koreja mora delovati u roku od 60 dana. U zamenu za nuklearno razoružanje ova ekonomski oslabljena zemlja dobiće 50.000 tona goriva, ili ekonomsku pomoć u jednakoj vrednosti.

Bolton: Buš ne bi trebalo da prihvati sporazum

Vašington – Američki predsednik Džordž Buš bi trebalo da odbaci sporazum iz Pekinga o nuklearnom razoružanju Severne Koreje, izjavio je Bolton. „Veoma sam uznemiren zbog tog sporazuma“, rekao je Bolton za CNN. Taj sporazum je u suprotnosti sa, kako je dodao Bolton, dosadašnjom čvrstom američkom politikom i oslabio bi poziciju Vašingtona prema Iranu od kojeg traže da odustane od svog nuklearnog programa. „Nadam se da predsednik Buš još nije potpuno obavešten o tom sporazumu i da ima još vremena da ga odbaci“, dodao je Bolton. Bivši američki ambasador u UN izjavio je da komunističku državu ne bi trebalo nagraditi ogromnim isporukama goriva samo zbog „delimičnog razoružanja nuklearnog programa“. „To upućuje pogrešan signal“, izjavio je Bolton.

Severna Koreja će dobiti još jednu tonu goriva ili ekvivalent tome kada bude preuzela naredne korake u pravcu nuklearnog razoružanja, uključujući i davanje na uvid kompletnog popisa svojih zaliha plutonijuma koji je ova zemlja iskoristila za svoj prvi nuklearni test u oktobru prošle godine.

Tokio uslovljava pomoć Pjongjangu

Tokio – Japan neće obezbediti energetsku pomoć Severnoj Koreji na osnovu sporazuma koji je postignut u Pekingu, izjavio je japanski premijer Šinzo Abe. Ali, Tokio će podržati okvirni sporazum koji obećava ovom izolovanom komunističkom režimu energetske isporuke u zamenu za odustajanje od svojih nuklearnih ambicija, izjavio je Abe. Doprinos Japana odraziće se kroz pomoć prema procenjenim potrebama Pjongjanga za energijom. Abe je izjavio da Pjongjang neće dobiti pomoć sve dok ne bude načinjen napredak u rešenju pitanja otmice japanskih građana, zbog čega su odnosi između dve zemlje narušeni od 2002. kada je Severna Koreja otela nekoliko japanskih građana zbog navoda za špijunažu. „Razumemo da je Pjongjang načinio prvi korak u pravcu razoružanja. Ali naš stav je da Japan ne može da obezbedi podršku bez rezolucije povodom pitanja otmice“, izjavio je Abe. AP

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji su proterani iz Severne Koreje pre četiri godine, trebalo bi ponovo da budu vraćeni u Pjongjang. Time bi bio popločan put za drugu fazu u kojoj bi „radne grupe“ pregovarale o detaljima razoružanja, uključujući i predaju oružja. Druge grupe bi razmotrile normalizaciju odnosa, mirovni sporazum kojim je formalno okončan korejski rat i druge vidove ekonomske pomoći u zamenu za razoružanje.
SAD, koje su 2002. izjavile da je Severna Koreja deo „osovina zla“ zajedno s Iranom i Irakom, naglasile su da je jučerašnji sporazum samo početak dugačkog procesa. „Ovo je samo faza denuklerizacije. Još nismo gotovi“, izjavio je šef američke pregovaračke misije Kristofer Hil.
Severna Koreja i SAD postigle su sličan sporazum 1994, ali je takozvani okvirni sporazum odmršen 2002. pošto je Klintonova administracija optužila Pjongjang da pokušava da proizvede oružje bogato uranom.
Najnoviji sporazum označava povratak na sporazum postignut u septembru 2005, kada je Severna Koreja obećala da će u zamenu za energetsku pomoć i bezbednosne garancije obustaviti svoj program o nuklearnom oružju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari