U nameri da se u Srbiji uvede elektronski zdravstveni karton započeta je realizacija projekta „Razvoj zdravstvenog informacionog sistema za osnovne zdravstvene i farmaceutske usluge u Srbiji“. Donator ovog velikog posla je Evropska agencija za rekonstrukciju, a pokrovitelj je Ministarstvo zdravlja.

U nameri da se u Srbiji uvede elektronski zdravstveni karton započeta je realizacija projekta „Razvoj zdravstvenog informacionog sistema za osnovne zdravstvene i farmaceutske usluge u Srbiji“. Donator ovog velikog posla je Evropska agencija za rekonstrukciju, a pokrovitelj je Ministarstvo zdravlja. Zasad su projektom obuhvaćeni Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, dok se u Pančevu sprovodi pilot-projekat. U svakom od ovih gradova uspostaviće se regionalni centar za elektronski zdravstveni karton. Ovi centri umreženi su s nacionalnim centrom u Beogradu, a on je na vezi s Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje i republičkim Zavodom za zdravstveno osiguranje.
Dr Milan Kovijanić, regionalni koordinator projekta, objašnjava da se u Pančevu dve zdravstvene stanice primarne zaštite Strelište i Centar umrežavaju i povezuju s prijemno-otpusnom službom Bolnice, Specijalističkim centrom, jednim od punktova dijagnostike, apotekarskom ustanovom, Zavodom za javno zdravlje i Filijalom za zdravstveno osiguranje.
– Čitav projekat biće testiran na primeru pacijenata Gastroenterološkog odseka na Internom odeljenju. Poenta uvođenja elektronskog kartona je u tome što pacijent može da se prati kroz čitav sistem zdravstvene zaštite, i to od trenutka kada se javio svom lekaru pa sve do završetka lečenja. To je osnova formiranja zdravstvenog informacionog sistema. Očekujemo da se prema istom modelu umreže i ostale zdravstvene stanice i svi dijagnostički punktovi u Bolnici. Dakle, reč je o značajnom kvalitativnom pomaku u organizaciji i funkcionisanju službe. Verujemo da će se uvođenjem elektronskog zdravstvenog kartona u zdravstveni informacioni sistem raditi mnogo racionalnije i štedljivije – ističe doktor Kovijanić.
Pristup elektronskom kartonu imaće samo izabrani lekar i sestra, koje je pacijent ovlastio, a prednosti su u tome što će otvaranjem dosijea lekar pred sobom imati sve važne podatke. Pacijenti će u svakom trenutku na Internetu moći da vide svoj zdravstveni dosije.
Projekat u Pančevu počeo je da se radi još pre dve godine. Nabavljena je neophodna oprema i instaliran softver. Oko pedesetoro ljudi angažovanih na ovom poslu završilo je kompjutersku obuku, a u toku je i obuka za rad s posebnim softverom. Kako se očekuje, čitav projekat treba da zaživi do maja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari