"Razumem bes sugrađana": Šta kažu Vranjanci na apel komunalaca da se čisti sneg i led sa kolovoza i trotoara 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Odeljenje komunalne milicije Gradske uprave u Vranju apelovalo je da se sa površina javnih namena u gradu, sa kolovoza i trotoara, ukloni sneg i led, kao i ledenice sa krovova. Veći broj ispitanih Vranjanaca za Danas kaže da „redovno“ čiste ispred svojih kuća, pre svega zbog potencijalnih povreda koje mogu da uzrokuju sneg, a naročito led na ulici i ledenice sa krovova kuća i stambenih zgrada.

Ovaj apel usledio je, kako su rekli iz Odeljenja komunalne milicije, „u cilju bezbednog odvijanja saobraćaja i nesmetanog kretanja pešaka“, jer „u skladu sa važećim propisima, čišćenje snega i leda sa trotoara ispred porodičnih stambenih i poslovnih prostorija vrše vlasnici“.

Penzioner iz Vranja, Jovan Stošić, kaže da više nije u mogućnosti da sam čisti ispred porodične kuće, ali da to sada radi njegov sin.

„Ja sam penzioner i znam koliko je potrebno da zaraste kost, naročito ako ste u mojim godinama. Zarad zdravlja svih nas, svako može da počisti u i ispred svog dvorišta, to je najmanje što možemo“, kaže Stošić za Danas.

"Razumem bes sugrađana": Šta kažu Vranjanci na apel komunalaca da se čisti sneg i led sa kolovoza i trotoara 2
Foto: Dušan Pešić/Danas

Ima, međutim, onih koji drugačije gledaju na ovaj apel lokalne samouprave.

„Javna površina bi trebalo da predstavlja trotoar ispred moje kuće. Pošto je to javna površina, valjda bi, o svemu što radim, trebalo da obavestim nadležne iz Gradske uprave. Dakle, to nije moje, ne pripada meni, već je u javnoj svojini. Ako Komunalna milicija, ili ko već to radi, dođe kod mene i pita me zašto sneg nije očišćen, doneću im lopate da mi očiste ispred kuće, pošto je to javna površina“, ironičan je mlađi Vranjanac.

Vranjanka M. S. podseća da su gradske ulice bile „uzurpirane više meseci“ zbog projekta izgradnje fekalne kanalizacije, počev od maja prošle godine.

„Ja sam prva za to da se čiste ulice od leda i snega. Nije se meni lično desilo da padnem i povredim se, ali znam ljude koji su završili kod ortopeda. Ali, kako lokalna samouprava nije našla za shodno da se tako revnosno brine o ulicama i zdravlju građana tokom druge polovine prošle godine? Valjda su i tad ljudi mogli da upadnu u jednu od mnogih rupčaga i povrede zglob ili kuk“, kaže ona.

Srednjoškolac Aleksandar Trajković naglašava da „sve polazi od kućnog vaspitanja“, te da su, kaže, njega „roditelji vaspitali tako da vodimo računa o drugima“.

„Polazim od toga da ne bih voleo da se meni desi da proklizam na ledu. Ili da ne moram da svakog časa, dok hodam ulicom, gledam uvis, u nadi da ću izbeći ‘projektil’ u vidu ledenice koja visi sa krova. Sa druge strane, razumem i bes svojih sugrađana koji vide da predstavnici vlasti nisu činili ništa kad su nam ulice bile raskopane“, podseća Trajković.

Da je svako od nas „u obavezi“ da čisti ispred svojih domova ili lokala, smatra Dragana Ristić.

„Pre svega kad ledenica visi sa krova koji je okrenut ka ulici, pa može da povredi pešake ili vozila“, ističe naša sagovornica.

Đ. N. iz Vranja naglašava da je potrebno „razmišljati i o drugima, a ne samo o svojim potrebama“.

„Čistim malo ja, malo brat. To je 15 ili 20 minuta posla. A, pored toga što je super rekreacija, predstavla i način zaštite od fizičkih povreda. Ne treba vam posle teretana“, malo u zbilji, a malo i u šali govori Đ. N.

Podsetimo, iz Odeljenja komunalne milicije apostrofirali su da je „strogo zabranjeno izbacivati sneg i led na ulice i druge javne površine“.

„Vlasnik, odnosno korisnik zgrade, dužan je i da uklanja ledenice sa krova zgrade, naročito u slučaju kada je krov okrenut prema trotoaru, odnosno javnoj površini, gde ledenica može predstavljati opasnost za prolaznike. U slučaju nemogućnosti uklanjanja ledenica, blagovremeno treba postaviti oznake upozorenja na opasnost od obrušavanja ledenica“, navode u saopštenju iz Odeljenja komunalne milicije.

Danas je već pisao da je u Vranju povećan broj građana koji su pali na zaleđenu ulicu i polomili kost, kao i o savetima ortopeda za pridržavanje pravila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari