Narodni univerzitet i biblioteka „Jefimija“, u okviru serija tribina „Razvedravanje“, sinoć su ugostili novinarku i autorku emisije „Utisak nedelje“ Olju Bećković

Godinu dana nakon ukidanja emisije „Utisak nedelje“, Bećkovićeva je pred punom salom većnice Narodnog univerziteta govorila o cenzuri, medijima, svom utisku o stanju u društvu i novinarstvu. Ona je istakla da se za godinu dana na medijskoj sceni Srbije, promenilo mnogo toga.

– Nestao je „Utisak nedelje“, ali su nestale i druge emisije, nestao je ceo radio B92 i ne vidim da se iko posebno zbog toga potresao. I to je problem, kao i to što više nemate instituciju postavljanja pitanja. Vi danas imate jedan potpuno novi TV format i novi novinarski format, te čuvene konferencije za štampu na kojima ne vidite novinare. Mi vidimo samo njega i čujemo tek glasove novinara. Prvi put čujemo da novinar uživo, na konferenciji za štampu, premijeru cinkari šta je na nekom događaju neko rekao za njega i premijer naravno na to ima odgovor, kao i na sva druga naručena pitanja koja postavljaju ti glasovi. U tom novom formatu, u poslednje vreme, primetićete da se glasovi sve češće predstavljaju pod šifrom slobodni novinar, i to je jedan dodatni segment jedne jako dobro uvežbane i režirane farse koju nazivaju konferencijom za štampu – rekla je na tribini Olja Bećković.

Na pitanje publike zašto se u javnosti ne pominju emisije koje iz dana u dan nestaju iz programskih šema i zašto se povodom toga ne oglašavaju novinarski sindikati i udruženja Bećkovićeva je odgovorila:

– Mene više zanima zašto se recimo ne oglašava Brankica Stanković, gde je i šta radi i šta je sa „Insajderom“?

Olja Bećković bila je četvrti gost serija tribina koje se pod sloganom „Razvedravanje“ održavaju u Trsteniku. Na prethodnim tribinama učestvovali su: kolumnista dnevnog lista „Danas“ Draža Petrović, profesorka Srbijanka Turajlić, novinar Zoran Panović i autor i voditelj emisije „24 minuta“ Zoran Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari