Razvijena aplikacija koja pomaže MS pacijentima da prate tok bolesti 1Predstavljanje aplikacije MS svet

Društvo multiple skleroze Srbije, u saradnji sa predstavnicima medicinske zajednice i samim obolelima, razvilo je mobilnu aplikaciju “Moj MS Svet”, kao podršku za osobe koje žive sa multiplom sklerozom, i članove njihovih porodica.

Pored toga što sadrži sve važne činjenice o MS-u, aplikacija sadrži alat za samoprocenu i praćenje progresije bolesti, kao i sistem za skladištenje medicinske dokumentacije.

Kako je objasnila Dragana Šutović Ilić, iz Društva multiple skleroze Srbije, osetljivi medicinski podaci su potpuno sigurni u ovoj aplikaciji, što je delom zasluga i Kancelarije za informacione tehnologije, koja je omogućila potrebnu IT infrastrukturu, kao i pomoć i podršku na putu realizacije čitavog projekta

Ilić je takođe dodala da korisnik aplikacije može izabrati da se registruje kao obolela osoba, član porodice ili iz nekog drugog razloga.

Na drugoj strani prof. dr Jelena Drulović, iz Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, koja je sadržaje u samoj aplikaciji pregledala, ispravila, a zatim i obogatila, istakla je važnost informisanosti pacijenata.

– Edukovan pacijent je u prednosti, jer njegovo znanje utiče na proces lečenja u smislu  izbora terapije u saradnji sa lekarom, odnosno njegovo znanje utiče na  brigu o samom sebi, kao što je prepoznavanje relapsa, progresije bolesti, razlikovanje simptoma i znakova, adherencija na terapiju i dr. Mi danas živimo u vremenu digitalizacije i ona, čini se, sve više postaje neophodni činilac u svim oblastima, pogotovo u zdravstvenoj zaštiti. Sve više je softverskih rešenja, koja idu ka tome da poboljšaju lečenje. Ovakvi trendovi su benefit za pacijente, a brža i lakša dostupnost informacija koju nude ovakve tehnologije će zaista dovesti do poboljšanja kvaliteta usluga u zdravstvu – objasnila je prof. dr Drulović.

Aplikacija između ostalog sadrži i testove koje korisnici mogu samostalno da obave, uz data upustva, kako bi mogli sami da prate progresiju bolesti, što je po rečima Andree Đokić, članice Društva multiple skleroze Srbije, njena posebna vrednost.

– Podatke možemo da sačuvamo i da se njima vraćamo kad god su nam potrebni. U kalendaru postoji notifikacija, kada ste se testirali, ali vide se i svi dosadašnji odgovori. Vrlo lako oni mogu da se uporede na šestomesečnom nivou i da se vide razlike u odgovorima. To može da se prijavi neurologu, ukoliko razlike u odgovorima postoje, jer to bitno olakšava praćenje eventualne progresije bolesti. Kao pacijent, tako mogu jasno da odredim vremenski okvir u kom se promena dogodila. Takođe, svu svoju dokumentaciju sam uslikala i unela u aplikaciju, hronološkim redom. Mislim, da će mi to biti od koristi, ne samo zbog hronološkog statusa, već i zbog mogućnosti da je dokumentacija uvek uz mene, dostupna u bilo kom trenutku – kaže Andrea.

Multipla skleroza je podmukla bolest i od nje u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a  žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari