Prioriteti Programa razvoja grada Niša u 2013. godini biće nove investicije i obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta, ali i gradnja velikog kargo centra na aerodromu Konstantin Veliki, naučnotehnološkog parka i pravoslavno – bogoslovskog fakulteta. Predlog ovakvog programa predstavljen je nedavno, a o njemu će se raspravljati na sednici Skupštine grada do kraja godine.


Posebna pažnja u Programu posvećena je „stvaranju povoljnog ambijenta za investicije, privrednom razvoju i povećanju životnog standarda“. U tom cilju trebalo bi da se infrastrukturno opreme postojeće i nove privredne i radne zone u gradu, kakve su Niš – zapad, Malča, Gornja Vrežina, deo oko Matejevca, Sever i EI Holding. Radne i privredne zone trebalo bi da pomognu rešenju problema koji Niš ima – manjak zemljišta koji bi se ponudio velikim investitorima. Programom je previđena i „izgradnja novih fabrika kompanija Dajtek, Beneton, LMB Soft, Tagor elektronik i drugih“.

Proslava jubileja Milanskog edikta, kojom je hrišćanstvo priznato za ravnopravnu religiju i progon hrišćana obustavljen, a čiji je tvorac „najpoznatiji Nišlija“, rimski car Konstantin Veliki, vidi se kao „izuzetno velika šansa za turistički i ekonomski razvoj grada“. Proslava Milanskog edikta „ubrzaće“ izgradnju saobraćajnica i kružnih tokova u gradu, pogotovu na potezu ka Arheološkom parku Medijana, izgrađenom u Konstantinovo doba. Zbog proslave jubileja i spomenici kulture biće „pod posebnim aktivnostima“. Planirano je uređenje Arheološkog parka Medijana, Niške tvrđave, ranohrišćanskih grobnica u Panteleju, kao i postavljanje „17 javnih česama za 17 vekova hrišćanstva“ na teritoriji centralne gradske opštine Medijana. U Arheološkom parku Medijana predviđeno je i postavljanje spomenika caru Konstantinu.

– Infrastrukturni projekti koji su bitni za razvoj grada su i izgradnja ili nastavak gradnje Kliničkog centra, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sistema vodosnabdevanja Selova i Studentskog doma. U Nišu će takođe sledeće godine biti izgrađena i gasna elektrana, gasificirana naselja Stevan Sinđelić i Niška Banja, a nastavljeno priključenje individualnih i industrijskih potrošača na postojeće distributivne mreže. Gradiće se pored ostalog i nova sportska hala i biti završen Somborski bulevar – kaže načelnik Uprave za privredu Niša Dragan Karličić.

Osim kargo centra, koji bi na niškom aerodromu trebalo da gradi austrijska kompanija Ajmaks, programom je previđeno i unapređenje vazdušnog saobraćaja kroz „povećanje broja letova, broja putnika i interesovanja avio kompanija“. Biće takođe urađena i planska dokumentacija za pristupni put aerodromu.

Naredne godine trebalo bi da počne i realizacija projekata o kojima se govori godinama unazad. Jedan od njih je priprema za izmeštanje pruge Niš – Dimitrovgrad iz gradskog jezgra i izgradnju obilaznice oko grada koja će podrazumevati „imovinsku pripremu i parcelaciju radi eksproprijacije zemljišta na deonici pruge Crveni krst – Prosek“, kao i izradu kompletne projektne dokumentacije za obilaznicu. Biće urađen i projekat sanacije klizišta Mramorsko brdo na osnovu elaborata Geološkog instituta Srbije koji bi trebalo da bude „zametak“ rešavanja ovog dugogodišnjeg problema. Građanima koji su zbog klizišta ostali bez domova „stambeni problemi će se rešavati u skladu sa Uredbom o finansiranju socijalnih stanova“. Reaktiviraće se takođe i izgradnja kupališnog kompleksa na Nišavi „Ada Ženeva“, za koji će najzad biti obavljene „pripremne aktivnosti“.

Jedan od najvećih investicija u oblasti stambene izgradnje biće početak gradnje velikog stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru bivše kasarne Bubanjski heroji. U okviru kompleksa, površine 300.000 kvadratnih metara, više od 20 odsto stanova biće namenjeno pripadnicima Vojske Srbije. Investitor je američka kompanija Clean Earth Capital, a kompleks bi trebalo da bude završen u roku od pet godina.

Prema programu, unutar niškog KC biće izgrađene dve nove zgrade, a rekonstruisane postojeće. Takođe, KC će dobiti urgentni centar, kliniku za kardiohirurgiju, centar za palijativno zbrinjavanje osoba u poodmaklim fazama neizlečivih bolesti i roditeljsku kuću za roditelje teško obolele dece. I na objektima Specijalne psihijatrijske bolnice Gornja Toponica i Instituta za lečenje i rehabilitaciju Niška banja biće „značajnih investicionih radova“. U okviru Doma zdravlja „radiće se na formiranju“ zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, kao i Centra za skrining i rano otkrivanje malignih i drugih masovnih hroničnih bolesti. Predviđeno je takođe „adekvatno rešavanje transporta i skladištenja medicinskog otpada“.

U toku sledeće godine trebalo bi da budu „unapređene“ gradske kulturne manifestacije, poput Nišvila, Filmskih susreta, Horskih svečanosti, NIMUS-a, Likovne kolonije Sićevo, Književne kolonije Sićevo, Nisomnije i Majske pesme. Biće pokrenuta inicijativa da Galerija savremene likovne umetnosti Niš preraste u nacionalnu instituciju. Nastaviće se aktivnosti na formiranju Opere. Biće rekonstruisana zgrada Oficirskog doma i dograđena Narodna biblioteka.

Ravnomerni razvoj

U Programu se insistira i na ravnomernom razvoju grada, odnosno ravnomernom ulaganju kako u gradske, tako i u seoske sredine. Prema najavama, fokus će biti na problemima ruralnih sredina i povećanju životnog standarda njihovih žitelja.

Javne garaže, najzad?

Prema programu, „tražiće se optimalna i savremena rešenja, u partnerstvu sa privatnim sektorom“ za izgradnju javnih garaža u gradu. Obezbediće se i parking mesta za bicikle kod svih javnih institucija u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari