Prema očekivanju, u situaciji kada su elementarne nepogode pogodile ugljenokop „Drmno“, Dan Privrednog društva „TE-KO Kostolac“ i Dan rudara Srbije obeležen je više radno ali i svečano.

Polaganjem venaca na spomen obeležju, poginulim i umrlim rudarima u Starom Kostolcu počeo je ovogodišnji program obeležavanja praznika , 6. avgust, koji se ove godine u Kostolcu proslavlja više radno a manje svečano. Vence na spomen obeležje položili su: Dragan Jovanović , direktor PD TEKO Kostolac i Ljiljana Stojanović, direktor Direkcije za pravne i opšte poslove, ispred poslovodstva kostolačke kompanije, predsednici Sindikata Kopova i Termoelektrana Jovica Tošković i Dušan Bakić, predsednik Gradske opštine Kostolac Borka Šutović, kao i delegacije izdvojenih preduzeća: „Autotransporta“, „PRIM“-a, „Kostolac usluga“ i „Georada“.

Svečana akademija, kojoj su prisustvovali Borka Šutović predsednik Gradske opštine Kostolac, članovi Skupštine, predstavnici sindikata, poslovodstva i penzionisani radnici, otpočela je igrokazom kreiranom za ovu priliku, koji je podsetio na vreme kada je Kostolac prvi put osvetljen električnom energijom, što je prvi u nizu uspeha koji su tokom decenija doveli do toga da danas PD „TE-KO Kostolac“ postane pouzdan i siguran partner EPS-a, sa jasnom vizijom razvoja.

O najvažnijom dostignućima, aktuelnoj problematici kao i planovima razvoja kostolačke elektroprivredne kompanije, Dragan Jovanović, direktor PD „TE-KO Kostolac“ obraćajući se prisutnima između ostalog je rekao: -Sijalica koja je upaljena nekada davno sija i danas. Samo što danas nije reč o jednoj sijalici već je reč o 6,5 milijardi kilovat sati, kojima se pored ostalog napaja i nekoliko stotina miliona sijalica koje sjaje širom Srbije koristeći se energijom proizvedenoj u Kostolcu. Jezikom brojki u toku 2014. godine do 31.jula, proizvedeno 2,7 milijardi kilovat časova električne energije, oko 3,5 miliona tona uglja i preko 20 miliona kubnih metara čvrste mase. Podsetio bih da su ovakvi rezultati nekada ostvarivani na godišnjem nivou , što nedvosmisleno pokazuje da se u proizvodnom smislu Privredno društvo kreće napred i duboko verujem da se više ne može zaustaviti, taman kada bi to neko i hteo, jer je tehnološki zamah krenuo svojim putem. U poslovnom smislu u proteklih šest meseci ostvaren je prihod od 14 milijardi dinara a rashodi od 9,5 a ostvarena poslovna dobit je 4,5 milijardi dinara.

Od osnivanja PD TEKO Kostolac u sadašnjem obliku ostvareno je više rekordnih proizvodnih rezultata. Jedan od najvažnijih je da smo u proizvodnji električne energije prešli tu tehničku i psihološku granicu od 6 milijardi kilovat časova i da smo u prošloj godini uspeli da proizvedeno 6,47 milijardi kilovat časova električne energije ostvarivši pritom iskorišćenje instalisane snage blokova od 863 megavata. U ovom periodu proizvodnja električne energije porasla je za 43 procenata, otkrivke za 44 a uglja za 34 procenata. Dakle, sa porastom proizvodnje električne energije došlo je do smanjenja specifične potrošnje uglja što govori u prilog podizanju tehničke efikasnosti iskorišćenja termoenergetskih kapaciteta. Od 2009. godine Privredno društvo ostvaruje i pozitivne bilanse poslovanja. Pored proizvodnih efekata moram istaći i da se velika pažnja poklanja projektima iz oblasti životne sredine i bezbednosti i zdravlja radnika na radu. Bezbednost na radu ne znači samo sprečavanje povređivanje radnika i poboljšanje zdravstvenog stanja radnika . Bezbednost i zdravlje radnika na radu predstavlja imperativ za ostvarivanje dobrih rezultata u proizvodnji i sveukupnoj profitabilnosti. Zbog toga je i misija PD „TE-KO Kostolac“ usmerena na stalnom unapređenju uslova rada , motivisanosti i bezbednosti zaposlenih i očuvanju životne sredine. U periodu između dva šesta avgusta u penziju je otišlo 120 radnika a u istom periodu primljeno je nažalost samo 11 radnika. To je nešto što nam predstavlja značajan problem u smislu podmlađivanje proizvodnog osoblja. Na snazi su restriktivne mere zapošljavanja ali očekujem da će se do kraja godine povećati broj novoprimljenih radnika.

Imamo avangardni Kolektivni ugovor i mislim da sindikat PD TEKO Kostolac i pored toga što ima tvrd stav u pogledu zastupanja radnika pokazao je i značajnu principijelnost.

Privredno društvo je pokazalo realizacijom brojnih infrastrukturnih projekata u oblasti vodosnabdevanja i toplifikacije svoju visoku društvenu odgovornost a posebno bih želeo da apostrofiram korektnu saradnju sa Gradskom opštinom Kostolac i Gradom Požarevcem.

Ne može se izbeći i da se ne kaže da je dobar deo naše poslovne politike opterećen saradnjom i funkcionisanjem izdvojenih preduzeća. Šest izdvojenih preduzeća iz Kostolca dugo godina zajedno sa nama pokušavaju da opstanu na tržištu. Ako se gleda sa jedne strane može se reći dobro je što smo uspeli da sva privredna društva funkcionišu i danas i da ostvaruju pozitivne bilanse, da isplaćuju zarade i da u uslovima vrlo restriktivnih postupaka javnih nabavki realizuju proces rada u delatnostima za koje su registrovani. Tokom prošle godine aktivno se radilo i na procesu priprema za vraćanje PRIM-a Georada i Autotransporta u sastav EPS-a.

Razvoj je naša obaveza iz ranije postavljenih vizija. Nekada je bio interes da zasija sijalica a današnji razvojni interes kostolačkog ugljenog basena je unapređenje proizvodnje električne energije, stvaranje uslova za proširenje delatnosti i zapošljavanje novih ljudi, kao i da se postaramo da Kostolac ostane nezaobilazni faktor elektroenergetskog bilansa Srbije. Moguće je da se mi sada nalazimo na raskršću, moguće je jer situacija nikada nije bila teža od kako ovo privredno društvo funkcioniše u ovom obliku. Ne želim da današnji dan opterećujem aktuelnim događanjima ali ne možemo izbeći činjenicu da ćemo posle ovog skupa svi otići da radimo na evakuaciji vode iz kopa Drmno. Mi danas imamo poplavljen rudnik i mi moramo osloboditi rudnik od vode. Mi dnevno ispumpamo oko 50 hiljada metara kubnih vode . Ono što mi uradimo za 24 sata to nam se za tri sata padavina vrati u kop i još puta dva. U ovakvoj situaciji nam je potrebna zajednička energija , zajednički pogled u budućnost Ponekad je depresivno videti da postoje pogledi u prošlost. Zato svi zajedno treba da sednemo i da se dogovorimo gde mi gledamo i kako vidimo budućnost za generacije koje dolaze. Napredak tehničko tehnoloških i poslovnih rezultata ne možemo da vratimo nazad. Svi pokušaji vraćanja u prošlost ne samo da su neuspešni već su opterećujući. Danas je dan kada moramo da pokušamo da privredno društvo vratimo na put realizacije godišnjih i višegodišnjih planova, kazao je Jovanović.

Kostolac je bio simbioza svih građana i radnika, rudnika i elektrana, rekao je Desimir Stević, nekadašnji zamenik direktora PD „TE-KO Kostolac“, obraćajući se u ime penzionisanih radnika i dodao: -Kostolac je to i sada,Kostolac je poželjno mesto za život i garant budućnosti mladih Požarevca i Kostolca. Zato i danas mi smo sa vama u svim vašim bitkama za proizvodnju a pre svega u rešavanju problema nedavnog nevremena. Znamo, jer smo bili i ostali deo vas,da ćete uspešno odoleti svim izazovima . Mojim kolegama penzionerima,dug pre svega kvalitetan penzionerski staž a mladima uspešan rad i zdravi dočekali penziju. Ovom prilikom želim da se zahvalim poslovodstvu i sindikatu PD „TEKO Kostolac“ na ovako dostojanstvenom ispraćaju nas 120 penzionera.

Nakon prigodnog programa u izvođenju Kulturno-umetničkog društva „Kostolac“ radnicima penzionerima uručeni su prigodni pokloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari