Kada za neku opštinu u Srbiji kažete da ima najbolju telekomunikacionu mrežu, koja je 99 odsto digitalizovana, da je lokalna samouprava izgradila ili rehabilitovala gotovo sve lokalne puteve i ulice, u skoro sva sela dovela vodu i rasvetu, da može da se pohvali da je potpuno sanirala gradsku deponiju i da ima najnoviju kanalizacionu mrežu, teško je da neko može pomisliti da je reč o još uvek nerazvijenoj komuni. Vlasti u opštini Blace su za deset godina uspele da taj atribut praktično ponište, a sudeći po brojnim projektima uskoro i da uđu u mnogo bolji rang.


Početkom ove sedmice politički reprezenti bojničkih stranaka DOS iz 2000. godine, okupili su se ovde na prigodno druženje, i bez obzira što su neke od članica sada u opoziciji, saglasili su se da je za deceniju od petooktobarskih promena načinjen zavidan napredak u svim sferama, a pre svega u demokratskom profilisanju institucija na lokalnom nivou.

– Blace ima kvalitetan administrativni aparat, bez kojeg se verovatno ne bi ostvarivali ciljevi lokalne vlasti. Imamo veoma malobrojnu, ali efikasnu administraciju, sa svega četrdesetak zaposlenih. Zanimljivo je i da verovatno imamo najmanje mesnih kancelarija, jer se i najudaljenije selo nalazi na desetak kilometara i povezano je sa gradom dobrim putevima, odgovor je predsednika opštine Blace Nebojše Milosavljevića na pitanje kako je rukovodstvo ove male opštine uspelo da nekad usnulo i zabačeno mesto dovede do zavidnog nivoa u gotovo svim sferama života. Milosavljević je inače jedan od retkih koordinatora bivšeg DOS-a koji je i dalje na najvišoj funkciji u lokalnoj samoupravi, uz Gorana Ješića u Inđiji.

Zanimljivo je i što je opština Blace verovatno jedina u Srbiji koja nema plaćenih funkcionera u organima lokalne samouprave, izuzev predsednika opštine i zamenika predsednika.

Milosavljević napominje da su pored pomenute infrastrukturne obnove, ovde otvorene i dve nove ustanove socijalne zaštite – Dom starih i Dom za odrasle mentalno ometene u razvoju, i da sada ima neuporedivo jaču privredu, čiji je oslonac u agraru. Blace je najveći proizvođač šljiva u Srbiji, ali i drugog voća i stecište revitalizacije stočarstva u ovom delu Republike. O odnosu prema održivom razvoju svedoči i to da su odbornici 2003. godine proglasili Blace ekološkom opštinom, imajući u vidu svoje potencijale – zdravu životnu sredinu, neokrnjenu štetnim uticajima.

Blace je istovremeno oaza mladih, pošto na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija ima preko 5.000 studenata, što je iznad broja stanovnika u sedištu opštine. Zbog toga je ovaj grad „opskrbljen“ sa svim sportskim terenima. Jedino što trenutno nedostaje jeste kompleks sportskih bazena, čija je gradnja nedavno krenula, uz podršku resornog Ministarstva za omladinu i sport Vlade RS.

– Posebno bih istakao da je opština Blace, u međuvremenu, zapravo od 2005. godine, brendirala manifestaciju privredno-turističkog sadržaja, festival šljive „Šljivo moja“, koja je po broju posetilaca rejtingovana odmah iza par sličnih, sa mnogo dužom tradicijom i koje država pomaže neuporedivo više, kaže predsednik opštine Blace Nebojša Milosavljević.

Uspeh na konkursu Exchange 3

Blace je u konkurenciji stotinak lokalnih samouprava ostvarila prolaz na konkursu delegacije EK za projekte Exchange 3. Njen projekat „Dok čuvamo planetu Zemlju, čuvamo je od samih sebe – kampanja zdrave životne sredine u Opštini Blace i Republici Srbiji“ kvalifikovan je za primenu među tridesetak opština i gradova. Vrednost projekta je veća od 100.000 evra, a sa realizacijom se već krenulo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari