Na Simpozijumu posvećenom značaju rudarstva za nacionalnu ekonomiju Srbije predstavljeno je šezdesetak stručnih radova među kojima su bili i oni čiji su autori iz Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“. Naime, Privredna komora Srbije, u saradnji sa Institutom za rudarstvo i metalurgiju – Bor, JP EPS, PD RB „Kolubara“, PD „TE – KO Kostolac“, JP PK „Kosovo“-Obilić, rudnikom „Kovin“, RTB Bor, Grupom JP PEU Resavica i Rudarskim institutom-Zemun, organizovala je četvrto po redu savetovanje međunarodnog karaktera „Rudarstvo 2013“.

Centralna tema ovogodišnjeg simpozijuma, koji je organizovan i uz podršku Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, odnosila se na Planove razvoja i unapređenja rudarstva u Srbiji. Cilj organizacije ovog Simpozijuma bio je da se kroz njegov multidisciplinarni karakter celovito sagleda problematika u oblasti rudarstva, mineralnih sirovina, ekploataciji nafte i gasa i doprinese efikasnijem i bržem rešavanju aktuelnih problema u rudarstvu, ali i na planu zaštite životne sredine. Tokom trodnevnog rada predstavljeno oko 60 stručnih radova velikog broja autora i koautora iz zemlje i inostranstva među kojima su bili i radovi čiji su autori visoko obrazovani karovi iz PD „TE – KO Kostolac“.

Dragan Jovanović, direktor PD „TE – KO Kostolac“ u svom obraćanju učesnicima Simpozijuma je između ostalog rekao: – Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ je jedina firma u okviru EPS-a koja ima objedinjenu delatnost proizvodnje uglja i električne energije. Dakle, u okviru ovog preduzeća proizvodnja resursa i finalnog proizvoda spada u jedinstven tehničko – tehnološki, a ja kažem i ekonomsko – finansijski sistem. Kao i svaka ozbiljna firma, tako je i PD „TE – KO Kostolac“ formulisao svoju misiju i viziju. Naša misija je uredno i blagovremeno snabdevanje tržišta ugljem i električnom energijom, a naša vizija je stvaranje profitabilne i društveno odgovorne firme koja će poštovati sve standarde proizvodnje i zaštite životne sredine. – Misija nam i dalje ostaje ista, ali vreme je da viziju korigujemo. Pored toga što je naša vizija da stvorimo društveno opravdanu i proizvodno profitabilnu firmu, smatram da osnovne komponente nove vizije Kostolca moraju biti i razvoj i investicije. U tom smislu želim da podsetim da je Kostolac danas dostigao projektovanu proizvodnju od 9 miliona tona uglja godišnje i na dobrom je putu da stvori uslove za proširenje proizvidnje uglja, čime se obezbeđuju dovoljne količine uglja za rad postojećih, ali i novog termokapaciteta na bazi korišćenja lignita iz Površinskog kopa „Drmno“. Zapadno nalazište kostolačkog ugljenog basena je nova energetska osnova i ponuda koju će Srbija svakako iskoristiti na najbolji način, rekao je Jovanović.

Raša Ristivojević, potpredsednik Privredne Komore Srbije istakao je da je eksploatacija mineralnih sirovina, kao neobnovljivog prirodnog resursa preduslov egzistencije i razvoja čitavog društva. Privredni rast, ekonomski razvoj, stabilnost i nezavisnost, po njegovim rečima, stubovi su nacionalne ekonomije, pa je stoga upravljanje i strateško planiranje, korišćenje i eksploatacija ruda i mineralnih sirovina bitan element u nacionalnoj ekonomiji. Imajući ovo u vidu jasno je da Srbija ima potrebe za izgradnjom novih i revitalizacijom postojećih kapaciteta. Ristivojević je rekao da je neophodna i primena novih modela koji će objediniti odgovornost javnog i privatnog sektora. Celokupan poslovni ambijent subjekata rudarskog sektora, smatra on, ne može se posmatrati izolovano od zemalja koje nas okružuju i da je potrebno koristiti zajedničko iskustvo i mogućnost međusobnog povezivanja, a u cilju bržeg razvoja rudastva.

Na ovom stručnom skupu Veselin Bulatović predstavio je svoj autorski rad pod nazivom: „Povećanje kapaciteta Površinskog kopa „Drmno“ na 12 miliona tona uglja godišnje“ a predstavljen je i rad autora dr Jasminke Đorđević – Miloradović i Nataše Savić pod nazivom: „Proizvodnja lucerke kao krmnog hraniva u postupku rekultivacije na deponijama jalovišta iz rudnika uglja Drmno -Kostolac“. Inače, tokom trodnevnog rada mogućnost da prisustvuje na ovogodišnjem Simpozijumu „Rudarstvo 2013“ iskoristilo je više od 50 visoko obrazovanih kadrova iz PD „TE – KO Kostolac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari