U Tehničkoj školi ,,Nikola Tesla“ u Medveđi, nedaleko od Leskovca, učenici nisu dobili stipendije za mart, april i maj ove godine. To bi bilo razumljivo kada za te namene Koordinaciono telo za opštine Medveđa, Bujanovac i Preševo nije blagovremeno uplatilo sva potrebna sredstva.

Zbog ozbiljnog kašnjenja u isplati stipendija reagovali su ne samo učenici, nego i njihovi roditelji, ali to nije imalo nikakvog efekta, a u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi daju objašnjenje koje je samo delimično zadovoljilo ,,oštećenu stranu“. Naime, žiro račun škole je mesecima u blokadi zbog sudskih odluka po tužbama autoprevoznika Jugotrans, kolektiva koji se stara da učenici bezbedno dođu do škole, ali i tužbama profesora i ostalih radnika škole zbog neizmirenih jubilarnih nagrada i drugih prinadležnosti.

Radni sporovi u Tehničkoj školi, kao i drugim obrazovnim institucijama na jugu Srbije, nisu nikakva novost, jer su pedagozi nezadovoljni isplatama tzv. jubilarnih nagrada, ali i nadoknada koje im pripadaju po Kolektivnom ugovoru. Takvih primera je bilo na desetine i u vlasotinačkim, leskovačkim i lebanskim osnovnim školama. Čudno je, međutim, da će zbog tih dugovanja obaveze prema đacima morati kasnije da se namire, i tako ispada da su učenici u ,,drugom redu“ prioriteta.

Ipak, kako se najavljuje iz lokalne samouprave Medveđe, stipendisti Tehničke škole ,,Nikola Tesla“ mogu da se nadaju kompletnoj isplati zaostalih stipendija do početka drugog polugodišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari