"Reagujte zbog zlostavljanja dečaka u Beloj Crkvi": Građani uputili otvoreno pismo Dačiću i MUP-u 1Foto: Kristina Bondžulić/Danas

Udruženja građana Manjinska inicijativa pozvalo je danas u otvorenom pismu MUP i ministra Ivicu Dačića da „preduzmu pravne korake“ protiv vlasnika pumpe u Opštini Bela Crkva i članova njegove porodice – sina i ćerke, „koji su uzeli zakon u svoje ruke“ i zlostavljali dečake uzrasta 12,14 i 16 godina nakon što su provalili u prodavnicu na pumpi.

Tri maloletna dečaka su ukrala četiri limenke soka i 9.000 dinara, a potom su „na prevaru odvedena u napuštenu kuću u Beloj Crkvi gde su dobili batine“.

Jednom od dečaka je polomljen i nos – o čemu postoji medicinski izveštaj, krv im sprana šmrkom hladne vode, a prećeno im je i da će na njih pucati iz pištolja, navodi se u saopštenju.

Dečaci su zatim su odvedeni na pumpu koji su pokrali i tamo im je data mašinica za šišanje da međusobno jedni druge ošišaju.

Jedan od dečaka je državljanin Nemačke, pa Udruženja građana Manjinska inicijativa istovremeno apeluje i da Ambasadu Republike Nemačke pruži pravnu zaštitu svom maloletnom građaninu, šestnaestogodišnjaku koji je učesnik tog događaja.

Od međunarodnih organizacije za zaštitu dece UNICEF, Save the children, Eurochild, zatraženo je da preduzmu se korake u praćenju ovog slučaja.

Manjinska inicijativa će, kako navodi, dostaviti saopštenje i institucijama u Evropskoj uniji s obzirom na to da je jedan od dečaka državljanin države članice EU.

„Ta deca, koja su, prema sopstvenom priznanju, počinila krađu na toj pumpi su mogli da budu prijavljeni policiji, te da se zakonski razmotri njihovo delo, ali da građani uzimaju zakon u svoje ruke i da zlostavljaju maloletnu decu je nedopustivo za državu koja je ustavna republika“, poručije u apelu ministru Dačiću Manjinska inicijativa.

Ističe se da ceo slučaj „dodatno opterećuje činjenica da su to romska deca“.

„I tu se otvaraju nova pitanja – da li je zlostavljanje od članova porodice vlasnika pumpe, zapravo, na rasnoj osnovi i ujedno prilika da se po ko zna koji put disciplinuju Romi u Srbiji, da im se utera strah u kosti, da se zastraše do te mere da se nigde ne osećaju sigurno“, navodi se u saopštenju.

Manjinska inicijativa pita i „da li treba podsećati srpsku javnost na slučaj Dušana Jovanovića, na Dragana Maksimovića i na puno drugih slučajeva koji su žrtve otvorenog rasizma u Srbiji, rasizma koji ima i smrtni ishod, a koji nikada nije bio adekvatno kažnjen“.

„Ko to ima pravo da uzme zakon u svoje ruke? Ko je to u Srbiji iznad zakona i države?“, pitanja su postavljena ministru unutrašnjih poslova i Ministarstvu na čijem je čelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari