Aktivnosti Direkcije za unapređenje proizvodnje Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ u prošloj godini bile su usmerene na realizaciju poslova koji su od vitalnog značaja za rad termoenergetskog i rudarskog sektora kompanije.

Sprovedena je 131 javna nabavka, a ukupna vrednost ugovorenih poslova, prema podacima Direkcije za unapređenje proizvodnje, iznosila je oko 3,2 milijarde dinara zaključno do 10. decembra prošle godine.

O aktivnostima Direkcije PD „TE – KO Kostolac“ u prethodnoj i tekućoj godini Zoran Vuković, direktor Direkcije je izjavio: -Na početku želeo bih da skrenem pažnju na činjenicu da su planovi Direkcije za 2014. godinu morali biti prilagođeni aktuelnoj situaciji i raspoloživim sredstvima koja su odobrena godišnjim planom poslovanja. Pored aktivnosti koje su se odvijale u skladu sa odobrenim sredstvima od strane EPS-a radilo se i na realizaciji projekata iz prvog dela kineskog kredita i to: revitalizaciji bloka B-1 i pripremnim aktivnostima za izgradnju postrojenja za odsumporavanje.

– Podsetio bih da su nas tokom godine zadesile dve elementarne nepogode u maju, a zatim u julu i početkom avgusta. U majskim poplavama bio je ugrožen rad termoelektrane u „Drmnu“, a sredinom godine elementarna nepogoda nanela je veliku štetu rudarskim postrojenjima i dovela je u pitanje dalje odvijanje proizvodnog procesa na kopu „Drmno“. U oba slučaja planirane investicione aktivnosti morale su biti prekinute. Sve je bilo podređeno stvaranju uslova za uspostavljanje normalnog režima rada na Površinskom kopu „Drmno“, a nakon toga nastavljene su aktivnosti na realizaciji planiranih projekata.

Kineski kredit

-U realizaciji kineskog kredita imali smo velike aktivnosti u pogledu dobijanja tehnoloških podloga, određenih saglasnosti, uslova, građevinskih dozvola. Paralelno sa tim aktivnostima bili smo angažovani na obezbeđivanju sve prateće dokumentacije koja prethodi potpisivanju jednog tako značajnog među državnog ugovora. Mi smo sve naše obaveze uspeli da uradimo u roku. Podsetiću da je dobijena i lokacijska dozvola za izgradnju bloka B-3 i mislim da je to prva lokacijska koja je dobijena za tako značajan objekat.

-Od projekata koji su realizovani u rudarskom sektoru, reč je o projektima izrade neophodne opreme za dostizanje proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ od devet miliona tona uglja godišnje. Uspešno je realizovan projekat izrade i montaže opreme za novu pogonsku stanicu B- 2000. Jedan od investicionih prioriteta u rudarskom sektoru odnosio se na izradu novih drenažnih bunara za dubinsko predodvonjavanje kopa „Drmno“. Posle svih dešavanja izazvanim elementarnim nepogodama značajan deo sredstava preusmeren je na aktivnosti koje su bile u funkciji što bržeg ispumpavanja vode sa dna kopa i na izgradnju objekata površinskog odvodnjavanja. Treba reći da smo i pored svih problema sa javnim nabavkama i eksproprijacijom uspeli da završimo LC 14 – prim liniju za predodvodnjavanje od koje očekujemo pozitivne efekte rada u relativno kratkom vremenskom periodu. Potpisani su ugovori za izgradnju i nove linije bunara na liniji LC 14, i realno mislim da se problemi sa kojima smo susretali tokom izgradnje linije LC 14 – prim, neće ponovo manifestovati tokom izgradnje ove linije bunara.

-Što se tiče realizacije projekata na pepelištu Srednje kostolačko ostrvo, s obzirom na činjenicu da je rešen problem sa izvođačem radova na izgradnji objekta za otpepeljivanje u TE „Kostolac A“, realno je očekivati da ćemo u oktobru 2015. godine završiti kompletan projekat srednjeg kostolačkog ostrva. Ovom pepelištu je u 2014. godini bilo posvećeno dosta pažnje. To potvrđuje i činjenica da nismo imali akcidentnih situacija u smislu podizanja pepela. Produžetak odlaganja pepela na ovoj lokaciji završiće se u okviru postojećih kaseta B i C obzirom da smo tokom ove godine završili prekrivanje humusom kasete A, čime smo praktično otpočeli aktivnosti na zatvaranju deponije pepela u skladu sa projektom koji je prihvaćen od strane Ministarstva zaštite životne sredine. Što se tiče deponije u Ćirikovcu na ovom objektu prelamala se nemogućnost da se istovremeno radi na sanaciji posledica elementarne nepogode na kopu „Drmno“ i planiranim radovima na deponiji zbog nemogućnosti „Autotransporta“ da ispoštuje dinamiku izvođenja radova koja bi nas zadovoljila u smislu nesmetanog rada deponije Ćirikovac, uz poštovanja svih zahteva i mera koje smo preduzimali u pogledu razvejanja pepela prema selu Klenovnik. Posle majskih poplava značajno smo bili angažovani na vraćanju terena u prvobitno stanje, kao i na izradi lokalnih puteva na kopu Klenovnik, Kličevac i Drmno. Mislim da smo ove poslove uspešno realizovali i da smo tim selima vratili određenu infrastrukturu u prvobitnu situaciju kakva je bila pre svih ovih dešavanja.

Drmno

-Još jedan značajan segment naše aktivnosti odnosi se na realizaciju infrastrukturnih projekata u cilju poboljšanja uslova rada. Na Površinskom kopu „Drmno“ završena je izgradnja magacina pomoćne mehanizacije i u toku je tehnički prijem. Treba pomenuti i zgradu kupatila na drobilani Drmno, koja po svom izgledu i uređenosti spada u sam vrh radničkog standarda. Završena je i nova zgrada elektro radionice na Površinskom kopu „Drmno“. Useljenje će biti izvršeno po realizaciji javne nabavke za kupovinu kotla za grejanje.

-U okviru građevinskih radova dali smo tehničku podršku izradi projektne dokumentacije i nadzora na objektu dimnjaka „Kostolac A2“ i pratećih objekata koji se grade u krugu termoenergetskih objekata B1 i B2.

-Prema planu realizacije investicionih aktivnosti zacrtali smo da u ovoj godini završimo izgradnju Lamele 4 u Stambeno-poslovnom kompleksu „Park“, ali zbog promene zakonske regulative u pogledu dobijanja energetskog pasoša za objekat, praktično smo morali da izmenimo projekat i u toku je sprovođenje javne nabavke za izradu fasade koja sada mora biti prilagođena novim standardima za dobijanje energetskog pasoša. Završetak Lamele 4 zavisi i od vremenskih uslova, jer se nova izolacija mora postaviti u adekvatnim vremenskim uslovima. Realno je očekivati da se prvoj polovini naredne godine završe svi poslovi na ovom objektu. Naravno, treba reći da smo završili i planirane poslove na izgradnji vodovodne mreže u selu Kličevac.

-U prošloj godini imali smo ograničena sredstva za rekultivaciju tako da ni obim izvedenih radova nije u skladu sa našim željama i potrebama. Mi polako gubimo korak sa ovom vrstom radova kako na Ćirikovacu, tako Klenovniku i unutrašnjem odlagalištu kopa „Drmno“. I pored toga smo nastavili sa izradom vetro-zaštitnog pojasa na unutrašnjem odlagalištu kopa „Drmnno“ koji je u funkciji zaštite sela Drmna, kao i dela završne kosine kopa „Ćirikovac“, a prema selu Klenovnik. Po zahtevu nadležne inspekcije postavili smo i nova merna mesta u samom naselju Klenovnik, tako da smo uspostavili u potpunosti monitoring praćenja štetnih uticaja na tu mesnu zajednicu.

Ove godine

Što se tiče investicija u tekućoj godini, naše investicione aktivnosti biće usmerene na realizaciju projekata iz prva faze kineskog kredita koji su u našoj zoni odgovornosti. To se pre svega odnosi na izgradnju pruge i luke. Izgradnja pruge je dinamički vezana za realizaciju poslova na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova obzirom da smo našim biznis planom predvideli da krečnjak za odsumporavanje dovozimo železnicom kao jeftinijom transportnom varijantom. U decembru ćemo raspisati tender za izbor izvođača radova i na pragu smo dobijanja građevinske dozvole. Rok izvođenja radova na izgradnji pruge je 14 meseci. U ovom trenutku imamo nekih manjih problema sa eksproprijacijom, ali dobijanjem parcijalne dozvole stvoriće se uslovi za početak izvođenja radova, a uporedo će se rešavati i imovinsko – pravni odnosi.

-Što se tiče luke završili smo poslove koji se odnose na formiranje lučke zone. U ovom trenutku čvrsto stojimo na poziciji da ćemo sve poslove dinamički završiti u skladu sa završetkom radova na objektu odsumporavanja.

-Imali smo potpunu saradnju sa Direkcijom EPS-a i našom komercijalom. Izvođačima radova bila je obezbeđena potpuna logistika za nesmetanu realizaciju ugovorenih poslova. U segmentu pripreme investicionih aktivnosti projektne dokumentacije, praćenja i formiranja novih osnovnih sredstava u vrhu smo po svojoj organizovanosti u okviru Direkcije za investicije EPS-a. U predloženom planu reorganizacije EPS-a Direkcija za investicije se ukida i praktično se investicioni projekti stavljaju u zonu direktne odgovornosti kao kapitalne investicije generalnog direktora. To naravno ne znači da će Direkcija za unapređenje proizvodnje u PD „TE – KO“ biti ukinuta ali svakako da će doživeti određenju transformaciju. U novoj organizaciji ona mora postati servis za sva tekuća investiciona ulaganja koja su neophodna za rad termoenergetskog i rudarskog sektora, a davaće i svu podršku u realizaciji kapitalnih investicija koje se odnose na izgradnju novog bloka, proširenje proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ i projekta prečišćavanje otpadnih voda iz termoelektrane „Kostolac B“.

-Privredno društvo, bez obzira na sve poteškoće sa javnim nabavkama vezanim za geološka istraživanja, uradilo je ponovnu overu rezervi uglja za Površinski kop „Drmno“. To nam daje mogućnost za izradu novog glavnog projekta kopa „Drmno“ a obnovili smo i istražno pravo za „Kostolac zapad“ kao perspektivno ležište uglja. Mi smo nadležnom Ministarstvu predali elaborat za overu rezervi uglja, a naredni koraci ići će u pravcu nastavka geoloških istražnih radova, izrade idejnog projekta sa studijom opravdanosti otvaranja novog kopa, čime bi se neki potencijali nalazišta uvećali i dali nove mogućnosti za izgradnju i novih termoenergetskih kapaciteta, kazao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari