Svečanom sjednicom na kojoj je prisustvovao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, otvaranjem vrtića u ulici Lenke Jurišević, postavljenjem kamena temeljca za izgradnju vodovoda Zaton i polaganjem vijenaca na spomenik u centru grada, Bijelo Polje je proslavilo 3. januar, Dan opštine.

Povodom Dana opštine, predsjednik Aleksandar Žurić je podsjetio na investicije koje su realizovane u protekloj godini i najavio nove, dok je predsjednik države konstatovao da iz godine u godinu Bijelo Polje napreduje, sudeći po infrastrukturi i novim šansama za zaposlenje koje je problem na cijelom sjeveru Crne Gore.

– Posebno me raduje valorizacija Bjelasice, jer je to jedan sjajan resurs. Nadam se da ćemo dobiti i jedan rekonstruisani aerodrom u Beranama, koji je interes razvoja ne samo Berana, već i Bijelog Polja i Bjelasice u cjelini i cijelog ovog prostora. Dostupnosti nema bez aerodroma i ja to smatram kao šansu koju nismo izgubili i imamo volju da nađemo partnera koji će rekonstruisati aerodrom. Raduje me i politika afirmacije biznis zona koje Bijelo Polje čini i privilegovanih uslova za ulaganje i biznis, što je krajnji interes svih građana, kazao je Vujanović i naglasio da će ovu godinu usmjeriti ka NATO integracije i iskoristiti šansu za dobijanje poziva. Aleksandar Žurić je kazao da je Bijelo Polje u protekloj deceniji bilo veliko gradilište.

– Taj ciklus ni najmanje nije jenjavao ni u protekle četiri godine velike ekonomske krize, investicije u kapitalne infrastrukturne projekte, samo u posljednjem četvorogodišnjem mandatu lokalne uprave prevazišle su iznos od stotinu miliona eura. Kako je u ljudskoj prirodi da ne miruje, već da stalno postavlja sebi nove izazove i zadatke, tako se i pred lokalnu upravu neprestano postavljaju novi zadaci. Od planinarih 24 miliona kapitalnog budžeta u 2014. godini, u potpunosti je realizovano 14, a 10 se nalazi u fazi realizacije, gdje su radovi na projektima u toku ili se finalizuju, kazao je Žurić i podsjetio da je Bijelo Polje imalo i veoma teških trenutaka u 2014. godini. „Tragedija u kojoj je smrtno stradalo jedno novorođenče, snažno je pogodila sve naše građane i uzburkala crnogorsku javnost. Mogu slobodno reći da je ona jednako pogodila porodicu novorođenčeta, sve naše sugrađane i sve ljekare i uposlene Bolnici, koji su nebrojeno puta nesebično pomagali gradu u mnogim teškim situacijama. Siguran sam da će tradicionalno razumijevanje među našim sugrađanima, doprinijeti da ovu tragediju zajedno prebrodimo, i iz sve snage, kao grad i društvo, izađemo snažniji i jedinstveniji“, kazao je Žurić.

Otvoren dječji vrtić

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Opštine Aleksandara Žurić i direktor Direkcije javnih radova Crne Gore Žarko Živković presjekli su vrpcu u znak puštanja u rad dječjeg vrtića u ulici Lenke Jurišević. Tom prilikom Žurić je podsjeti da je izgradnja ovog vrtića koštala 1,2 miliona evra i da će značajno unaprijediti socijalizaciju i poboljšati kvalitet vaspitanja djece u Bijelom Polju.

– Uz centralni vrtić u Pruškoj, koji smo otvorili prošle godine, ovaj objekat za sada predstavlja završetak uspješnog investicionog ciklusa u ovoj oblasti. Ovaj značajni objekat finansiran je od strane dugogodišnjeg najznačajnijeg partnera Bijelog Polja, vladine Direkcije javnih radova Crne Gore, uz segment koji je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete u sklopu svojih reformskih mjera za stvaranje optimalnih mjera za boravak i rad mališana predškolskog uzrasta. Napominjem da ćemo takođe u saradnji sa Direkcijom javnih radova, u ovoj godini urediti i ulicu koja vodi do vrtića i mali memorijalni park u neposrednoj blizini. Podsjetiću i da je objekat u Pruškoj koji smo nedavno otvorili, zahvaljujući inicijativi našeg predsjednika – donacija predsjednika i naroda Azerbejdžana, vrijedna dva miliona eura, i da smo dobili po mnogo čemu specifičan, veoma funkcionalan, neobično lijep i kvalitetno urađen objekat, kazao je Žurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari