Skupštine Opštine Bijelo Polje usvojila je prijedlog odluke o budžetu za 2013. godinu u iznosu od 10.550.000 evra, što je 165.000 manje u odnosu na prethodnu godinu. Obrazlažući da budžet ima razvojni karakter, predsjednik Opštine Aleksandar Žurić je kazao da su njime uravnoteženi svi pozitivni trendovi u dijelu prihoda i rashoda.


– Uz niske stope naplate poreza i naknada, činjenica je da je budžet već do sada realizovan više od 92 odsto. To nas svrstava u red lokalnih uprava koje nesporno vode stabilnu i konzistentnu budžetsku politiku, ali i u mali broj uprava koje nijesu u obavezi da taj budžet rebalansiraju.Vođeni smo principom da u budžetu za 2013. godinu budu definisani i uravnoteženi svi pozitivni trendovi u dijelu prihoda i rashoda. Trudili smo se da realno isplaniramo prihode i bitne kapitalne investicije, a nastojali smo da postignemo budžetsku uravnoteženost i pravednost koja se odnosi na zastupljenost svih jedinica i budžetskih korisnika. Opština je u principima razvojne i racionalne politike, takođe, predvidjela da smanji svoja zaduženja i troškove, a na drugoj strani da stvori veći fiskalni prostor za kapitalne investicije, kako bi ih ubuduće finansirali kroz partnerske odnose iz sopstvenih sredstava, a ne kroz komercijalna zaduživanja, istakao je Žurić. On smatra da će ovaj budžet ostvariti svoju ekonomsku funkciju i da će, koliko je to moguće, pozitivno uticati na stabilizaciju lokalne privrede, te da će obezbijediti efikasno funkcionisanje organa lokalne uprave u cilju kvalitetnog servisiranja potreba građana.

Na sjednici lokalnog parlamenta, održanoj pred Novu godinu, osim budžeta, usvojeno je još niz značajnih odluka. Predsjednik SO Bijelo Polje Džemal Ljušković kaže da sama informacija da su imali dosta tačaka dnevnog reda, govori o važnosti sjednice. „Sami podatak da je o budžetu, maltene, pola odbornika diskutovalo, govori koliko je današnji rad skupštine bio plodonosan i kvalitetan. Većina odluka koje se tiču razvoja, razvojnih projekata i programa opštine su jednoglasno usvojene, što čini zadovoljstvo u radu ovog parlamenta i što obilježava rad ovog parlamenta već duži niz godina“, rekao je Ljušković.

A jednoglasno je usvojena Nacrt Lokalnog plana akcije za Rome za period 2013-2017, koji predstavlja lokalni strateški dokument koji ima za cilj da doprinese unapređivanju položaja romskog stanovništva u Bijelom Polju, te ostvarivanju i zaštiti njihovih ljudskih prava.

Potpredsjednik Opštine Tufik Bojadžić kazao je da ovaj dokument predstavlja lokalnu platformu politike prema svim važnim pitanjima koja su od značaja za suštinsku i održivu integraciju romske zajednice u javni život i razvoj opštine. „Strateški cilj koji se postavlja ovim dokumentom jeste poboljšanje i unapređenje položaja Roma u našoj opštini, što treba da dovede do smanjenja razlika koje postoje između njihovog položaja i položaja ostalog stanovništva, odnosno da se suštinski i kvalitativno poboljša sveukupan društveni, kulturni, socio-ekonomski i svaki drugi položaj ove grupe građana u našoj opštini“, naveo je Bojadžić.

Predsjednik nevladine organizacije Bjelopoljski demokratski centar Zdravko Janjušević kaže da podrškom kreiranju ovog plana akcije i njegovim usvajanjem, lokalna samouprava je iskazala spremnost da posvećeno i strateški radi na poboljšanju položaja Roma i njihovom aktivnom uključivanju u lokalnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari