Nakon predsedničkih i lokalnih izbora, punih euforije i obećanja, Makedonija se vraća u neizvesnu ekonomsku realnost, koja je na trenutak bila potisnuta, uprkos sve jasnijim obrisima negativnih ekonomskih trendova. Od oko dva miliona stanovnika, nezaposleno je 310.000, odnosno svaki treći radnosposobni građanin. Stopa nezaposlenosti je od početka godine sa 33,3 odsto povećana na 40 odsto. Bez posla je ostalo oko pet hiljada radnika, a najmanje toliko se nalazi na prinudnim odmorima, govore zvanični podaci.


Prvi udar krize najžešće su osetili radnici u teškoj industriji, ali i rudari i tekstilci. Ovakva situacija odrazila se i na izvoz, i uvoz makedonske privrede, koji je u odnosu na prošlu godinu smanjen za blizu jedne četvrtine, što se odrazilo i na aktuelni spoljnotrgovinski deficit koji je dosegao 200 miliona dolara. Prosečna zarada u Makedoniji iznosi 240 evra i jedna je od najnižih u okruženju. Kurs denara prema evru za sada je nepromenjen (61,3), a mediji i stručna javnost ovde licitiraju sa mogućim prelaskom na evro, ali i devalvacijom. Iz centralne banke odgovaraju da su „devizne rezerve dovoljne za intervenciju na međubankarskom tržištu“ i održavanje stabilnosti denara.

U Skoplju se u ovoj godini u odnosu na 2008. očekuju i manji priliv direktnih stranih investicija koji je lane iznosio devet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je bio rast za šest odsto u odnosu na 2007. godinu, s obzirom na to da su i međunarodne finansijske institucije smanjile kreditni rejting Makedonije i svrstale je u zemlje koje su na listi „malo iznad najrizičnijih za ulaganja“. Narodna banka Makedonije napravila je procenu da će rast bruto BDP u prva tri meseca iznositi samo jedan odsto, iako je prvobitno projekcija bila 4,5 odsto na nivou godine.

Vlada premijera Gruevskog suočena sa padom ekonomske aktivnosti, počela je sprovođenje paketa mera od deset tačaka kojima se za 330 miliona evra smanjuju fiskalne obaveze i otpisuju dugovi privrednim subjektima. Posle izbora ponovo je aktuelizovano i pitanje rebalansa državnog budžeta koji je za ovu godinu planiran na 2,6 milijardi evra, što je za oko deset odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari