Izmene u pojedinim prihodima gradske kase Požarevca, koje izazivaju veliko interesovanje građana, u prvi plan su istakle rebalans budžeta koji se očekuje na današnjoj, prvoj sednici Skupštine grada nakon letnje pauze.

Kako ističe predsednik Skupštine Miomir Ilić, rebalans je, pre svega, uslovljen odlukama i uredbama Vlade Republike Srbije koje predviđaju smanjenje sredstava u Fondu za zaštitu životne sredine dok su, sa druge strane, republički transferi ka lokalnoj samoupravi od poreza na zarade povećani sa 0,4 na 0,7 procenata. – Morali smo da bilansiramo, kako prihodnu, tako i rashodnu stranu. Kada govorimo o programu Fonda, koji se usvaja za svaku kalendarsku godinu, on neće biti menjan, već se rebalansom samo procenjuje šta je realno uraditi u ovoj, a koje investicije će biti prebačene u narednu godinu. Kao podbilanse rebalansa imamo finansijske planove gradonačelnika, Skupštine, organa uprave i gradskog javnog pravobranilaštva, najavljuje Ilić.

Aktuelne su i tačke o pripremljenosti škola i upisu učenika u novu školsku godinu, kao i donošenje akcionog plana o sprovođenju strategije razvoja sporta.

Odbornici će na sednici lokalnog parlamenta razmatrati i donošenje odluke o pristupanju izradi operativnog plana odbrane od poplava za vode drugog reda. Prema izmenama i dopunama Zakona o vodama dobar deo odgovornosti za odbranu od poplava prenosi se na lokalne uprave, kada je reč o vodotokovima drugog reda koji znatno utiču na poplavni talas, a operativni plan će se donositi za svaku godinu. Slede odluke o zaštiti useva, zasada i poljoprivrednog zemljišta, o tehničkom regulisanju saobraćaja, zatim izmene i dopune odluke o držanju domaćih životinja…

Određene nadležnosti komunalne policije biće obuhvaćene u dopuni odluke o komunalnom uređenju.

Razmatraće se i ponuda Ministarstva odbrane o prodaji vojnog kompleksa Ćirikovac. Predsednik Skupštine kaže da trenutno ne postoji zainteresovanost kada je o ovom poligonu reč, ali da je evidentno interesovanje za druge vojne objekte, o čemu će biti govora na nekoj od narednih sednica.

Pod tačkom imenovanja i razrešenja glasaće se o izmenama u školskim odborima, kao i davanju saglasnosti na imenovanje direktora Doma zdravlja u Požarevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari