Sve je gotovo i ništa nije gotovo. Već su mnogi na Balkanu pomislili da su mržnje i sukobi završeni kada je svojim izlivom mržnje Zdravko Mamić (54), izvršni direktor Dinama, podsetio da se sve brzo može vratiti. Ovaj put kao opasan igrokaz, jer se iza svega nazire Mamićev lično-poslovni duel sa državom „tamo gde je najtanja“, preko ministra obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji je, baš se zgodno namestilo, Srbin. Isti taj Zdravko Mamić je koliko juče izgovorio ode na račun Dragana Džajića, Zvezde i Partizana, reprezentacije Srbije, „za koju uvijek navija kada ne igra sa Hrvatskom“.

U međuvremenu je Mamić u eteru Soundset Plavog radija na račun Jovanovića izgovorio: „On mrzi sve hrvatsko… Kod njega ne vidite osmijeh, nego oči iz kojih izlazi krv… Čovjek koji je Srbin i nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao tegove… On je hrvatomrzac.“

Tužilaštvo je brzo reagovalo i pokrenulo postupak, oglasili su se predsednik Hrvatske Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović zgranuti tolikom mržnjom. Mediji su stali u odbranu ministra Jovanovića, koji je kao učesnik hrvatskog domovinskog rata tri puta pozivan i tri puta se odazvao da bi odslužio svoj lekarski staž na nekim od najtežih bojišta.

Izgledalo je da baš svi brane Jovanovića, ali oglasio se Tomislav Marčinko, koji je u Dinamu zadužen za odnose sa javnošću, pismom: „Zar već u prvih sto dana vlasti nije (Jovanović) napao Hrvatsku biskupsku konferenciju, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Maticu Hrvatsku, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski nogometni savez i najveći hrvatski športski brend GNK DINAMO?! …Pitajte da li u Njemačkoj može ministar obrazovanja ili obrane biti Francuz! Ili u Srbiji Albanac…!“

Onda se Dinamo ogradio od svog portparola. Mamić je prespavao u pritvoru, a sud ga je ujutro pustio da se brani sa slobodne. I? Nikome ništa. Ispaliće neki hercegovački (otac mu je iz Zidine, a majka iz Bukove Gore, kod Duvna) slogan tipa „Oj, Dinamo, ko udari na te, s Lištice pucat će granate“ uz konstataciju da su Dinamo i Hrvatski nogometni savez najrentabilnije firme u Hrvatskoj u kojima je sve „pretvoreno u zlato“. A golobrada „armija“ hrvatskih i srpskih navijača će i dalje vežbati krvavu društvenu igru mržnje.

Dinamov izvršni direktor, rođen 16. jula 1959. u Bjelovaru, vratio se u porodicu, (drugoj) supruzi Marini i kćerkama Ivi i Luciji, sinu Mariju, koji je oženjen TV voditeljkom Monikom Kravić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari