Presecanjem vrpce ministar životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva Oliver Dulić, pustio je u rad Deltinu fabriku za preradu otpadnih ulja i zauljenih voda. Naime, otvaranjem ove fabrike Srbija viçe nije jedina podunavska zemlja koja nema ovakav reciklažni centar.

Kapaciteti novootvorene fabrike, na terminalu u Kladovu u kome se mesečno pogonskim gorivom, mazivom i vodom snabde u proseku 60 brodova, biće dovoljni za kapacitete naçeg plovnog puta.

Naime, u Srbiji se godiçnje stvori do 25 tona otpada koji se sa brodova ispušta u reku, zarad izbegavanja plaćanja propisnog zbrinjavanja otpada u inostranstvu. Na Deltinom terminalu godiænje će biti reciklirano oko 2.400 tona brodskog ulja, 380 tona emulzije i proizvedeno blizu 200 tona maziva. Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji reciklirani otpad dobiće novu upotrebnu vrednost, a dobijeni reciklat pored ostalog biće korišćen i za pravljenje asfalta. Novo postrojenje, jedino na 588 kilometara Dunava kroz našu zemlju, značajno je za zaustavljanje ekoloçkog zagađenja Dunava i staništa biljnog i životinjskog sveta na obalama velike reke, s obzirom da gotovo nema načina za saniranje posledice zagađenja vode brodskim uljima koja na površini stvaraju membranu nepropusnu za kiseonik, što je uzrok stradanja životinjskog sveta u rekama.

U Deltinoj fabrici za preradu otpadnih ulja i zauljenih voda u Kladovu tehnološki postupak je u potpunosti zaokružen, od postrojenja za sakupljanje do pogona za preradu upotrebljenog ulja i drugih toksičnnih materija. Vrednost investicije je 2 miliona dinara, a ovaj je projekat dobio maksimalnu podršku relevantnih institucija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari