Privredna društva TE- KO Kostolac i Rekultivacija i ozelenjavanje, u saradnji sa Nevladinom organizacijom EKO Dvorište Obrenovac i kostolačkom Osnovnom školom „ Jovan Cvijić“ organizovali su u ponedeljak za učenike nižih razreda akciju na popularizaciji očuvanja životne sredine. U dvorištu najveće Osnovne škole u Braničevskom okrugu postavljen je Eco- box za reciklažu plastične i aluminijumske ambalaže, donacija pomenutih privrednih društva.

-Ovo je akcija na edukaciji najmlađih u domenu zaštite životne sredine. Ovde se trenutno radi na jednoj interesantnoj temi, na sakupljanju otpada i njegovom planskom razvrstavanju pre nego što se nađe na deponiji. To je nešto na čemu se preventivno radi i utiče da bi se sve to ukupno poboljšalo. Naš sveukupni doprinos zaštite životne sredine pored ovakvih akcija, znate da smo mi veliko preduzeće, gigant u ovom regionu, koliko proizvodimo uglja i električne energije, znamo koliko iza toga ide štetnih uticaja na životnu sredinu, a naša je i radna obaveza da tu dosta ulažemo. Podsetiću da smo do sada uložili dosta toga na poboljšanju zadnjih desetinu godina. Ulagali smo u rekonstrukciju elektrofiltera u Termoelektranama Kostolac A, u planu je takođe da se u naredne dve godine odrade iste rekonstrukcije i u Termoelektranama Kostolac B. Što se tiče pokušaja da što manje zagađujemo zemljište , vazduh i vodu na odlagalištima pepela, mi smo u poslednje tri do četiri godine izveli jedan projekat rekonstrukcije odlaganja pepela i šljake iz Termoelektrana Kostolac B tako što smo i promenili postojeću lokaciju deponovanja, kao i način odlaganja, to je odlaganje ugušćenom hidromešavinom gde se kod odlaganja i deponovanja pepela emituje daleko manje prašine sa nove deponije nego što je to bilo do sada. U planu nam je da se u narednih godinu dana realizuje identičan projekt i na Termoelektrani Kostolac A. Pristupiće se rekonstrukciji, ugustiće se hidromešavina, promeniće se lokacija i smanjiće se emitovanje prašine. Naše su namere da što više toga radimo i na čišćenju vazduha, već je sklopljen kredit, do kraja godine treba da se realizuje prvi deo ugovora sa kineskom vladom kada ćemo praktično u prvoj fazi tih investicionih aktivnosti izvršiti projekat odsumporavanja na Termoelektranama Kostolac B. To je projekat koji se odnosi na značajno smanjenje emitovanja sumpora u atzmosferi. Pored toga, na samim kopovima vršimo stalne tekuće i investicione poslove koji se tiču rekultivacije degradiranog zemljišta, kako mehaničke, tako i biološke, o čemu će vas upoznati Nataša Savić, direktor PD RIO, kazao je Nenad Jankov, pomoćnik direktora Direkcije za unapređenje proizvodnje PD TE- KO Kostolac.

-Privredno društvo Rekultivacija i ozelenjavanje pored uređenja i održavanja zelenih površina često se odaziva svim akcijama, pogotovo akcijama ovakvog tipa i tiču se zaštite životne sredine. Meni je jako drago što će mališani pored onih naših akcija koje smo imali sa Gradskom opštinom Kostolac i TE- KO Kostolac, poput one na uređenju Gradske plaže i našeg projekta „ Dečija šuma“ u kojoj smo ih naučili da uređuju svoj životni prostor, drago mi je što će deca ovde imati svoj čist i zeleni prostor gde će u ovaj eko kontejner, našu zajedničku donaciju, moći da odlažu i tako stiču navike čime dobijamo bolju i zdravu životnu sredinu, naglasila je direktorka PD RIO Kostolac.

-Mi u sklopu škole imamo određene sekcije, određene edukacije u cilju zaštite životne sredine, deca su upoznata, zahvaljujući udruženju Eco dvorište koje je obećalo edukaciju učenika na osnovu reciiklaže otpada, plastike i limenki, to je za njih novo, dragoceno iskustvo. Ovo udruženje iz Obrenovca prihvatilo je obavezu da održava ovaj kontejner, da ga prazni, a na nama je da kroz edukaciju učenika i naših sugrađana ubacivanjem PVC plastike i limenki dobijemo čisto dvorište i njegovu okolinu, napomenuo je Serdžo Krstanoski, direktor Osnovne škole u Kostolcu.

-Zahvalio bih se našim prijateljima, privrednim društvima TE- KO Kostolac i RIO koji nam mnogo pomažu, a jedan u nizu primera je i sama ova donacija. Ova škola je najveća u Braničevskom okrugu i mi zaista razmišljamo da uz pomoć naših prijatelja u narednom periodu uredimo fasadu i unutrašnjost škole jer to zaslužuju naši najmlađi i njihovi nastavnici, kazao je Bora Živković, član Veća Gradske opštine Kostolac zadužen za prosvetu i obrazovanje.

-Mi smo u saradnji sa privrednim društvima TE- KO Kostolac i RIO iz Kostolca omogućili ovo, roditelji poslušajte svoju decu, ona će dobijati donacije prikupljajući ambalažni reciklažni otpad, a i steći zdravu naviku, nemojte da nas otpad zatrpa, da ne znamo šta će buduće generacije da rade, poručila je tom prilikom Valentina Kaloperović iz obrenovačkog udruženja EKO Dvorište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari