Redakciji "Vremena" se javio uzbunjivač iz Vojske Srbije: Odluka da govorim je moja moralna potreba 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Već godinama se govori o vraćanju obaveznog vojnog roka, i do sada su te priče izgledale kao još jedno zamajavanje javnosti od strane vlasti. Međutim, usred krize na Kosovu, predsednik je sada kazao da je ovaj put – stvarno.

Prethodnih dana tabloidi se, takođe, bave time kako su zemlje regiona ljubomorne na Srbiju jer kupuje savremeno oružje i ima tako jaku vojsku.

Međutim, već godinama – ljudi iz vojske odlaze. Vojne vežbe se prave mahom kao predstave, ne samo kako bi se “zasenila prostota” i pridobio koji poen, već i da se prikrije pravo stanje stvari. A kakvo je ono? Redakciji “Vremena” se javio uzbunjivač iz Vojske Srbije koji govori upravo o tome – kakvi su odnosu unutar VS, kakva je (ne)mogućnost napredovanja, koliki je upliv politike i nestručnog kadra, šta se dešava sa vojnim sindikatom, kakva su ulaganja, koliko je vojska osposobljena za ratna dejstva.

Odluka da govorim je legalna i po mom mišljenju, legitimna posledica i moralna potreba.

Narod koji finansira vojsku i uzda se u njenu sposobnost da zaštiti živote i imovinu, mora znati u svakom trenutku u kakvom stanju se nalazi sistem odbrane, kao jedan od nosilaca svakog društvenog poretka. Nažalost, od one “transparentnosti” vojske zagovarane tokom “tranzicije” posle 5. oktobra 2000. jedino šta je transparentno postalo i ostalo jeste to da naši neprijatelji imaju sada bolji uvid u stanje naše vojske od našeg naroda i da je vojska potpuno, umesto pod civilnu, odnosno građansku, potpala pod političku kontrolu vladajuće stranke, to jest stranke iz čijih redova dolazi član imenovan za ministra odbrane.

Kao vojno lice, nemam prava da bez saglasnosti nadređenih dajem izjave za medije pod imenom, prezimenom i funkcijom, ali imam pravo i obavezu da anonimno, kao građanin, ukažem na stanje i upozorim na moguće posledice nestručnih i kriminalnih delatnosti koje se u resoru vojske sprovode već više decenija. Ovde neću izneti nikakve vojne tajne, mada su one vrlo dostupne onima kojima bi najmanje trebalo da budu, već ću samo ukazati na probleme na koje čak i predsednik države javno ukazuje, ali i na uzroke i moguća rešenja istih, kojima se sistem ne bavi sa namerom da ih zaista reši, a za šta postoji mnoštvo dokaza. To je moje zakonsko pravo i obaveza, inače bih bio saučesnik u toj destrukciji, a i moja moralna obaveza i potreba u skladu sa porodičnim i vojničkim vaspitanjem i obrazovanjem.

Ceo razgovor sa uzbunjivačem pročitajte na portalu Vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari