U organizaciji Doma zdravlja i Crvenog krsta, u Golupcu i u ostalim mestima ove podunavske opštine u toku su predavanja na temu: ,,Prevencija protiv karcinoma grlića materice i debelog creva’’. O ovim i drugim temama u cilju edukacije i bolje zdranstvene zaštite stanovništva u pečkom naselju Klenje ženskoj populaciji govorili su dr Dragana Bogojević i dr Aleksandar Živković.

U Srbiji svake godine od raka oboli 32.000 osoba,od kojih 20.000 godišnje umre od posledica ove bolesti koja predstavlja drugu po redu opaku bolest, posle bolesti srca i krvnih sudova. Godišnje gotovo oko 4.000 osoba oboli od raka debelog creva, a od raka grlića materice oko 1.400 žena.

-Osoba koja boluje od polipa ili raka debelog creva ne mora imati bilo kakve tegobe,naročito u ranoj fazi. U slučaju da tegobe postoje,najčešće se radi o promenama u navikama i ritmu pražnjenja creva,neobjašnjeno gubljenje telesne mase ili anemičnost usled nedostatka gvožđa. Ukoliko imate neku ood ovih navedenih tegoba obratite se obavezno Vašem lekaru za savet,objašnjava dr Aleksandar Živković.

-Najčešće maligne bolesti kod žena u Srbiji su rak dojke,rak debelog creva i rak grlića materice. Međutim, u velikom broju slučajeva,maligne bolesti su izlečive ukoliko se otkriju na vreme. Upravo zbog toga,Ministartvo zdravlja Republike Srbije i Republički zavod za zderanstveno osigranje pokrenuli su nacionalnu kampanju ,,Srbija protiv raka’’ u skadu sa Nacionalnim programom usvojenim od strane Vlade Republike Srbije. Na području ove podunavske opštine u ovu kampanju pored Doma zdravlja uključio se i Crveni krst Golubac,kaže sekretar Crvenog krsta Golubac,Dina Čučković.

Cilj edukacije stanovništva je smanjenje broja novoobolelih i broja umrlih od malignih obolenja,što se može postići ukoliko se kod građana razvije svest o značaju preventivnih pregleda. Zbog toga,što pre posetite svog izabranog lekara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari