Ministarastvo zdravlja Republike Srbije i Republički zavod za zdranstveno osiguranje pokrenuli su nacionalnu kampanju „Srbija protiv raka“ u skladu sa nacionalnim programom usvojenim od strane Vlade Republike Srbije. Povodom evropske nedelje na prevenciji raka grlića materice u organizaciji Doma zdravlja i Crvenog krsta u Golupcu je održana edukacija na temu „Budi brža, zaštiti sebe“. O ovim i drugim temama u cilju edukacije i bolje zdranstvene zaštite stanovništva ženskoj populaciji govorila je specijalista ginekologije Doma zdravlja Golubac dr Dragana Bogojević.


– Cilj svih ovih vaspitno-zdranstvenih aktivnosti je promocija znjanja kako o raku grlića materice, tako i o preventivnim metodama koje sprečavaju ovo obolenje. Redovni ginekološki pregledi, citološki bris i papa test su jedan od vidova prevencije protiv raka grlića materice. Najfikasniji skring sprovodi se kod žena od 25 do 69 godina. Ujedinjavanjem metoda preventivnih pregleda, odnosno sprečavanje faktora rizika i modifikacionim pravilima ponašanja, organizovanim skriningom i vakcinacijom protiv HP virusa su metode sprečavanja obolenje od raka grlića materice. Zato kažemo, budi brža i spreči razvoj bolesti – rekla je specijalista ginekologije Doma zdravlja Golubac dr Dragana Bogojević.

– Svake godine od raka grlića materice oboli oko 60 hiljada a umre oko 30.000 žena. Rak grlića materice je često maligno obolenje koje se javlja u Srbiji, a po učestalosti javljanja nalazi se na drugom mestu iza kancinoma dojke. Inače, rak grlića materice možemo uspešno sprečiti ukoliko se otkrije na vreme. Molimo sve žene da se jave svom ginekologu radi ovaljanja redovnih pregleda – naglasila je patronažna sestra Doma zdravlja Golubac Jasmina Andrejić.

U Srbiji svake godine od raka oboli 32.000 osoba, od kojih 20.000 godišnje umru od posledica ove bolesti koja predstavlja drugu po redu opaku bolest, posle bolesti srca i krvnih sudova.

– Srbija je nažalost na prvom mestu po obolenju grlića materice, jer godišnje oboli oko 1.500 žena od kojih jedna trećina umre. Ohrabrujuće je, da se bolest razvija polako i da od pojave pa do krajne faze prođe od 8 do 10 godina, što znači da ima dovoljno vremena da se ode najmanje jednom godišnje kod ginekologa. Najčešće maligne bolesti kod žena u Srbiji su rak dojke, rak debelog creva i rak grlića materice. Međutim, u velikom broju slučajeva, maligne bolesti su izlečive ukoliko se otkriju na vreme – dodala je sekretar Crvenog krsta Golubac Dina Čučković.

Cilj edukacije stanovništva je smanjenje broja novoobolelih i broja umrlih od malignih obolenja, što se može postići ukoliko se kod građana razvije svest o značaju preventivnih pregleda. Zbog toga, što pre posetite svog izabranog lekara, kaže se u apelu kampanje Srbija protiv raka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari