Svu noć između petka i subote nad Šumadijom je lilo kao iz kabla. Grmelo je i pucalo kao nikada ovoga leta. Lilo je, grmelo o pucalo i u rano subotnje jutro, sve tamo negde do devet sati. Tada su, međutim, kiša i nevreme, stali. Vreme se umirilo, i akcija redakcije lista Danas „Hiljadu poklona za hiljadu čtalaca“, zakazana na centralnom KRAGUJEVAČKOMTRGU „kod Krsta“ mogla je da počne.

Svu noć između petka i subote nad Šumadijom je lilo kao iz kabla. Grmelo je i pucalo kao nikada ovoga leta. Lilo je, grmelo o pucalo i u rano subotnje jutro, sve tamo negde do devet sati. Tada su, međutim, kiša i nevreme, stali. Vreme se umirilo, i akcija redakcije lista Danas „Hiljadu poklona za hiljadu čtalaca“, zakazana na centralnom KRAGUJEVAČKOMTRGU „kod Krsta“ mogla je da počne. „Ima Boga“ komentarisali su što u šali, a pomalo i u zbilji brojni Kragujevčani koji su se i pre no što je ekspedicija Danasa pristigla u centar Šumadije već bilo okupili na svom tradicionalnom zborištu. Kiša nad Šumadijom ponovo je počela da promiče u prekjučerašnje popodne, kad su se zadovoljni članovi Danasove ekipe polako spremali da napuste Kragujevac.

Važna je direktna komunikacija sa čitaocima

Dugogodišnji čitalac Danasa i ugledni profesor kragujevačkog Ekonomskog fakulteta dr Steva Janošević smatra da je akcija „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“ veoma dobar i uspeo marketinški potez redakcije lista.

– Direktna komunikacija sa čitaocima predstavlja bazičan oblik promocije. Njena unikatnost je u tome što je podešena tako da ostvaruje neposredno reagovanje čitalaca. Osim toga, akcija pruža priliku da se urednici i novinari lista upoznaju sa svojim čitaocima i da čuju njihova zapažanja – kaže dr Janošević.

Najkraći raport sa prekjučerašnjeg druženja redakcije DANAS sa čitaocima i žiteljima Kragujevca mogao bi da glasi – akcija je uspela, u potpunosti. Za neka tri-četiri sata, koliko je trajala, Kragujevčani su razgrabili svih 1.200 primeraka lista, dopremeljenih za tu priliku u šumadijsku prestonicu. Prodalo bi se, bez ikakve dileme, i još toliko da pola grada trenutno nije izvan Kragujevca. Ovde su, naime, trenutno sve značajnije Zastavine fabrike na kolektivnom godišnjem odmoru, a kad one ne rade Kragujevac je poluprazan. No, dobro je bilo i ovako. Predsednik UO Dan grafa (izdavača Danasa) Dušan Mitrović nije skrivao zadovoljstvo krajnjim ishodom prekjučerašnjeg druženja sa čitaocima lista u Krgujevcu i onima koji bi to tek trebalo da postanu. Zadovoljni su sa Trga „kod Krsta“ otišli, videlo se, i čitaoci, jer su iz centra grada kući, uz kupljeni primerak novine, odneli i po dve poklonjene knjige iz edicije Danasa.

STEVANOVIĆ: Najčešće prelistavam Danas

– Imam mnogo obaveza, te nemam puno vremena za čitanje novina. Ipak, u trenucima predaha najčešće prelistam stranice Danasa. Smatram da je bio i ostao najobjektivniji dnevni list na srpskom medijskom tržištu. Uz to, grad Kragujevac i list Danas imaju ugovor o međusobnoj saradnji, koja će, sasvim izvesno, biti unapređena u narednom periodu, izjavio je prekjuče na Trgu „kod Krsta“ gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Najzadovoljniji na kraju prekjučerašnje Danasove akcije u Kragujevcu bili su, najverovatnije, zaposleni u marketingu i plasmanu lista. Ljudi, jednostavno, nisu stali od devet, pa sve tamo do 14 sati. Neumorno su prodavali novine i pakovali poklone Kragujevčanima koji su u redu čekali ispred kombija Danasa na svoj primrak novine i kesu sa prigodnim poklonom.

Prijatelji Danasa

Među brojnim Kragujevčanima, koji su prekjuče posetili štand Danasa, bili su i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i njegov zamenik Saša Milenić, predsednik Skupšine grada dr Dobrica Milovanović, glavni gradski stručnjak za privredu mr Vlada Vučković, član Gradskog veća za kulturu Slobodan Pavićević. BILI su tu i doajen šumadijske političke scene i nekadašnji predsednik kragujevačke gradske vlade Borivoje Radić, zatim univerzitetski profesori Radoslav Senić (nekadašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu), Radojica Savković, Steva Janošević, pa nekadašnji dekan Mašinskog fakulteta Branko Ivković, ugledni advokat Vojislav Ristić, glavni i odgovorni urednik „Svetlosti“ Miroslav Jovanović, novinari Miladin Simović i Branko Vučković. Promociji Danas u Kragujevcu prisustvovali su i vlasnik poznate firma Prizma Tanasije Katnić, direktori pojedinih Zastavinih fabrika, čelnici i predstavnici ovdašnjih sindikalnih organizacija i mnogi drugi.

Nezadovoljni za Trga „kod Krsta“ prekjuče nisu otišle ni neke vođe ovdašnjih besposlenih trudbenika koji su toga dana, nešto iza deset sati, na štand Danasa došli poprilično narogušeni tražeći Grujicu Spasovića, da mu se požale na deo jednog teksta objavljenog u broju lista od prethodnog dana, a u kojoj su, prema njihovom mišljenju, neprikladnim izrazima i pojmovima opisane njihove aktivnosti. Kad im je objašnjeno da ti izrazi i pojmovi ne znače ono što su mislili, ili što im je sugerisano da znače, otišli su uz pozdrav i sa kesama na kojima je pisalo „Danas nam je divan dan“.
Pre svega ovoga, odnosno pre početka druženja ekipe Danasa sa čitaocima u centru Šumadije, delegaciju lista, koju su č!inili predsednik UO Dan grafa Dušan Mitrović, zamenik glavnog i odgovornog urednika Danasa Zdravko Huber i novinar lista Zoran Radovanović primio je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, sa saradnicima. Tom prilikom razgovarano je o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situacji u Kragujevcu i Srbiji. Gradonačelnik Stevanović je ukazao na teške posledice sve izraženije ekonomske, finasijske i političke centralizacije Srbije, koja najozbiljnije počinje da ugrožava i ometa razvoj opština i gradova u unutrašnjosti. Članovi Danasove delegacije interesovali su se, između ostalog, i za trenutnu situaciju i perspektive Zastave.
– Posle početka proizvodnje „punta“ u Kragujevcu i nakon potpisivanja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa Dženeral Motorsom, Zastavi i preovlađujućem delu srpske industrije otvorene su nove razvojne perspektive. Potrebno je, međutim, da i država to shvati na pravi način i podrži započeti oporavak Zastave. Ta državna podrška Zastavi omogućila bi da kragujevačka fabrika već krajem 2009. ili početkom 2010. počne da posluje bez ikakve finansijske pomoći sa strane. Takva Zastava, s druge strane, obezbedila bi pokretanje 70 odsto industrijskih preduzeća u Srbiji – istakao je gradonačelnik Stevanović.
Akciju druženja redakcije Danasa sa čitaocima u Šumadiji propratili su prekjuče gotovo svi kragujevački elektronski mediji, pre svih Radio-televizija Kragujevac, TV Kanal 9 i TV IN. Izveštaji sa tog događaja preksinoć su uvršteni u udarne dnevne teme informativnih emisija svih tih medija. Uz to, zamenik glavnog urednika Danasa Zdravko Huber gostovao je u popodnevnom vikend-programu Televizije Kragujevac i upoznao gledaoce te televizije u Šumadiji sa razvojnim putem Danasa.
Uspelo druženje sa čitaocima lista u Kragujevcu „zalili su“ danasovci, nakon akcije, u kafani „Dukat“, u selu Cerovac, nadomak Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari