U sedištu Srpske pravoslavne crkve nezvanično tvrde da predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači neće dobiti poziv za ustoličenje patrijarha srpskog Irineja, uprkos njihovoj javno pokazanoj želji da prisustvuju ovom „versko događaju“ i signalima da bi, ukoliko ne budu pozvani, Priština mogla da uzvrati zabranom dolaska srpskih državnih zvaničnika 3. oktobra u Pećku patrijaršiju. Iz visokih crkvenih krugova nagoveštava se, takođe, da SPC neće ni sprečavati ničiji dolazak na ustoličenje.

Bajram Redžepi, ministar spoljnih poslova Kosova, negirao je juče medijske spekulacija da je Priština u dva navrata, preko posrednika, zahtevala od SPC da pozove na ustoličenje Sejdijua i Tačija. Redžepi kaže za Danas da Vlada Kosova nije dobila poziv, kao i da Priština ne insistira na tome.

– To je stvar SPC. Ukoliko dobijemo poziv, razmotrićemo ga. Vlada Kosova spremna je da prisustvuje na odgovarajućem nivou – ističe Redžepi.

Na pitanje da li će Priština zabraniti dolazak srpskih državnih zvaničnika ukoliko SPC ne pozove kosovskog predsednika i premijera, Redžepi odgovara da se o tome nije razgovaralo, jer Priština još nije dobila zahteve za posete. Prema njegovim rečima, odluke o ulasku srpskih zvaničnika biće donete u saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova i potpredsednika Vlade Hajredina Kučija. Redžepi je potvrdio ranije najave da će svečanost obezbeđivati Kosovska policijska služba uz pomoć Euleksa, dok će Kfor biti u ulozi „posmatrača“.

U Vladi Srbije Danasu je nezvanično rečeno da državne vlasti neće uticati na Crkvu u vezi eventualnim pozivom predstavnicima kosovskih institucija. Izvori našeg lista tvrde da se još ne zna ko će od srpskih zvaničnika ići na ustoličenje, jer je to stvar dogovora SPC i međunarodnih predstavnika na KiM. Prema dosadašnjoj proceduri, srpska strana obraćala se Kancelariji specijalnog izaslanika u Srbiji visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU, koji je zahtev za posetu preko Kancelarije specijalnog predstavnika Unije na Kosovu prosleđivao vlastima u Prištini. Za administrativno organizovanje policijske pratnje za odlazak na patrijarhovo ustoličenje, u Beogradu je zaduženo Ministarstvo za KiM koje to radi u saradnji sa SPC.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, predsednik Organizacionog odbora za pripremu svečanog ustoličenja patrijarha Irineja, izjavio je da Sveti arhijerejski sinod nije razmatrao mogućnost da na ustoličenje budu pozvani predstavnici privremenih kosovskih vlasti, prenosi Tanjug. Prema njegovim rečima, „stav Sinoda je da se na svečano ustoličenje pozovu samo zvanične vlasti Srbije, svetovna lica, predstavnici država regiona i šire iz pravoslavnih zemalja“, a pre svega „predstavnici svih pomesnih pravoslavnih crkava i drugih hrišćanskih crkava“.

Nezvanične najave neimenovanih izvora iz Vlade Kosova o Sejdijuovoj i Tačijevoj želji da prisustvuju ustoličenju zvanično je potvrdio u izjavi za Radio Kosovo Hajredin Kuči. On je rekao da je Priština tražila da „na inauguraciji prisustvuju i predstavnici kosovskih“, ali nije precizirao ko bi išao i šta je SPC odgovorila.

Bez poziva i opštinske vlasti

Osim najviših kosovskih zvaničnika pozivu za ustoličenje nadaju se i u Opštini Peć, koja je u kosovskom sistemu lokalne samouprave. Drenko Todorović, potpredsednik Opštine, izjavio je za Danas da SPC nije pozvala lokalne opštinske zvaničnike, iako bi „to bilo normalno – patrijarhovo ustoličenje događa u Peći, a i bilo bi u interesu i Crkve i građana“. Kako naš list nezvanično saznaje SPC se nije obraćala Opštini Peć za dozvole za radove na uređenju prilaza Pećkoj patrijaršiji, iako su lokalne vlasti, navodno, spremne da izdaju sva potrebna dokumenta.

Beograd predao spisak Euleksu

Ministar za KiM Goran Bogdanović ocenio kao neprimereno stavljanje ceremonije ustoličenja patrijarha Irineja u politički kontekst i da političko uslovljavanje ne doprinosi razumevanju i pomirenju Srba i Albanaca. Bogdanović je rekao da je Ministarstvo za KiM, odnosno Vlada Srbije kancelariji Euleksa dostavilo spisak srpskih zvaničika koji će ići na ustoličenje patrijarha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari