Opozicija tvrdi da vlast beži od glasanja: Referendum o Apotekama u Kraljevu ili test moći naprednjaka? 1Foto: Dejana Majstorović

Zašto se referendum o tome da li su građani za to da Apoteke Kraljevo ostanu u lokalima koje je Grad izdao privatnoj firmi, pretvorio u obračun opozicije i vlasti? Opozicija smatra da je gradonačelnik Kraljeva dobio instrukcije da ni po koju cenu ne sme da dozvoli da se referendum održi. Zato se nameće pitanje, da li to znači da kraljevački naprednjaci nemaju snagu da izvedu svoje članstvo koje bi glasalo protiv?

Nakon što je opozicija u Skupštini Kraljeva predala GIK-u 11.000 potpisa za referendum o Apotekama Kraljevo, naprednjaci su saopštili da su počeli da im se javljaju obmanuti građani, piše N1.

Ne GIK-u, čija je predsednica preko noći podnela ostavku, nego direktno u centralu SNS u Kraljevu. A baš tu ih je čekao notar kako bi sve to zaveo.

Ispostavilo se da se „javilo“ tek njih 300 – nedovoljno da se broj potpisa spusti ispod 10.000, što ne bi bilo dovoljno za održavanje referenduma. A, onda je ponovo stiglo saopštenje, i ovoga pute ne iz GIK-a, već iz SNS. Pronađeno je više od 2.000 potpisa koji su nepravilno uneti.

Predrag Voštinić, odbornik Lokalnog fronta kaže za N1 da je vlast za tu priliku već odredila koje će overivače „žrtvovati“ i pokrenuće navodne krivične procese protiv njih.

„Između ostalog navodi se da se ne vidi dobro pečat. Da nije uneto imem i prezime zvaničnog overivača. Nisu uneti mesto, datum. Negde sve to, a negde sasmo deo toga. Dakle, nijedna od njih nije greška ljudi koji su prikupljali potpise. Niti onih koji su organizovali inicijativu. Dakle oni vam kažu kako treba i da oni moraju da overavaju. I onda vam kažu da zbog naših grešaka nećete moći da sprovedete inicijativu. E, baš neće moći“, kaže Voštinić za N1.

Prema Voštinićevim rečima, gradonačelnik Kraljeva ne sme da dozvoli da se referendum održi.

„Lokalna vlast se mnogo malo pita i sva ta priča oko toga ko ima interes da se ovaj referendum ne održi. Istina je da je rejting vladajuće stranke jako narušen i ugrožen, i zato se niko iz lokalne vlasti i ne pita, kao i za većinu stvari. Njima kažu da to ne sme da se desi“, kaže on.

A onda samo pokazuju svoju prirodu – osionost, prostakluk, bahatost… Sve ono što definiše ljude koji trenutno upravljaju ovim procesom“, objašnjava Voštinić.

U saopštenju SNS se navodi da će nadležno radno telo Skupštine Kraljeva u roku od sedam dana dati rok ne kraći od 15 kalendarskih dana za dopunu potpisa. Ali, kako kažu, „ocenjuju“ da opozicija neće uspeti da prikupi potpise koji nedostaju za održavanje referenduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari