Građani opštine Svilajnac, njih 26.500 sa pravom glasa, izjašnjavaće se 2. septembra na referendumu o opzivu predsednika te opštine Dobrivoja Budimirovića Bidže, odlučila je Opštinska izborna komisija.
Inicijativu za opoziv Budimirovića podneli su Demokratska stranka, G17 plus, Liberalno demokratska partija i Vlaška demokratska partija.

Građani opštine Svilajnac, njih 26.500 sa pravom glasa, izjašnjavaće se 2. septembra na referendumu o opzivu predsednika te opštine Dobrivoja Budimirovića Bidže, odlučila je Opštinska izborna komisija.
Inicijativu za opoziv Budimirovića podneli su Demokratska stranka, G17 plus, Liberalno demokratska partija i Vlaška demokratska partija. Kako je agenciji Beta rekao predsednik Okružnog odbora DS Predrag Milanović, za raspisivanje referenduma bilo je potrebno 2.650 potpisa, a Komisiji je predata inicijativa sa 2.753 potpisa od kojih je priznat 2.661 potpis. Milanović kaže da je na taj način okončana tromesečna kampanja prikupljanja potpisa koja je, prema njegovim rečima, protekla uz velike opstrukcije aktuelne vlasti u Svilajncu i pokušaj da se oteža samo sprovođenje akcije.
Budimirović je ranije novinarima izjavio da ostavku neće podneti i da će čekati da narod odluči na referendumu o inicijativi za opoziv, smatrajući da među predatim potpisima ima i potpisa onih građana koji su umrli ili su u inostranstvu, pa je podneo krivične prijave protiv samih pokretača inicijative za njegov opoziv.
Odgovarajući na te optužbe Milanović kaže da ako Budimirović sumnja u odluku Opštinske izborne komisije koju je imenovala Skupština opštine, onda treba raspustiti Skupštinu i uvesti privremene mere u Svilajncu.
Koalicija stranaka koja je prikupila potpise za referendum za opoziv predsednika opštine Svilajnac Dobrivoja Budimirovića optužila je juče vršioca dužnosti javnog tužioca u tom gradu Svetlanu Dabić da se „svrstala na stranu“ gradonačelnika. U saopštenju DS, G17 plus, LDP i Vlaške demokratske partije piše da je, posle odluke Opštinske izborne komisije o raspisivanju referenduma, tužiteljka pokrenula akciju ponovne provere potpisa.
Vršilac dužnosti opštinskog javnog tužioca Svetlana Dabić izjavila je za agenciju Beta da je naložila policiji da se izvrši provera određenih potpisa zbog krivične prijave grupe građana koji tvrde da je bilo neregularnosti prilikom sakupljanja potpisa. Prema njenim rečima, u takvim slučajevima, provera potpisa je redovna procedura. Svetlana Dabić je dodala da je dobila kompletan materijal Opštinske izborne komisije i da će na osnovu prijave biti utvrđeno da li ima potpisa koji su falsifikovani.
Opozicija u Svilajncu pokrenula je inicijativu za opoziv Budimirovića zamerajući mu da je zaustavio razvoj opštine i da strani partneri neće sa njim da razgovaraju o daljim ulaganjima u taj grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari